28 Mart 2020 06:45

Dükkanları kapanan esnaf kaldırıma tezgah açtı: Evde kalamıyoruz, çalışmak zorundayız

Diyarbakır'da koronavirüs tedbirleri kapsamında dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaf, "Geçinmek için çalışmak zorundayız" diyerek seyyar tezgah açtı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs salgınına karşı, ekonomik tedbirler almadan hükümetin “evde kalma” çağrısı yapması ücretli çalışanlarda karşılık bulmuyor. Diyarbakır’da tedbirler kapsamında iş yerleri kapatılan bazı yurttaşlar geçimini sağlamak için seyyar tezgahlar kurdu.

ÇAY TEZGAHI KALDIRIMA TAŞINDI

İşsizliğin ve güvencesiz esnek çalışma koşullarının egemen olduğu Diyarbakır’da hükümetin sosyal mesafenin ortadan kalktığı kıraathaneleri de içinde bulunduğu birçok iş kolunu kapatma kararı, yurttaşları geçimlerini sağlamak için farklı yollara sevk etti.

Çalıştıkları kıraathaneler kapatılan bazı yurttaşlar, geçimlerini sağlamak için çareyi seyyar çay tezgahı kurmakta buldu. Merkez Bağlar ilçesinde cadde kenarında kurdukları seyyar çay tezgahlarıyla geçim derdine düşen yurttaşlar, zabıtaların tezgahlarına müdahale etmesinden şikayetçi.

Seyyar tezgah kuran yurttaşlar, yasal bir sorunla karşılaşmamak için isim vermekten sakınarak hükümetin “Evde kal” kampanyasına tepki gösterdi. Yurttaşlar, tepkilerini “Bize evde kalın diyorlar ancak bize maddi bir destek sağlamıyorlar. Çocuklarımıza kim bakacak? Kiralarımızı kim ödeyecek biz evde kalırsak?​” sözleriyle dile getirdi.

‘ZABITALAR CEZA KESERİZ DİYOR’

Daha önce kahvehanede çalışmış, kahvehane işletmeciliği yapan yurttaşlar salgından dolayı işsiz kaldıklarını ve çareyi kaldırımlara semaver kurup çay satmakta bulduklarını söyledi. Günde 50-60 TL arasında gelir elde ettiklerini söyleyen yurttaşlar, Zabıtanın her gün gelip “Size ceza keseriz” dediklerini aktardı. Ancak tezgahlarını kaldırmayacaklarını söyleyen yurttaşlar, salgından dolayı evde kalın denildiğini ancak hiçbir maddi destek sunulmadığını, geçinmek için böyle bir yönteme başvurduklarını kaydetti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Mülteciler koronavirüs tehdidi altında

SONRAKİ HABER

Cezaevlerindeki görüş yasağı süresi 2 hafta daha uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...