Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek hastalıkları ele alarak bu hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

Yaz mevsimiyle birlikte deniz ve havuz sezonu açıldı. Sıcak ayları rahat geçirebilmek için uzmanlar uyarırken dikkat edilmesi gereken hastalıkların da altını çizdi. Yakıcı sıcaklarla gelen hastalıklar önlem alınmazsa kalıcı sorunlara neden olabilir. Dr. Zafer Kamiloğlu yaz hastalıkları konusunu ele alarak öne çıkan hastalıklarla ilgili bilgi verdi.
“GIDA ZEHİRLENMESİ “
Sıcak havalarda gıdalar uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riskini beraberinde getiriyor. Yaygın belirtiler arasında bilinen ishal, kusma, ateş, baş dönmesi ve karın ağrısı yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
“GÜNEŞ ÇARPMASI”
Aşırı terleme vücuttaki su oranını azaltarak tuz kaybına neden olur. Güneş çarpması olaylarında baş dönmesi, kusma, ateş, bilinç kaybı ve bayılma görüldüğünde serin bir ortama geçilerek bol sıvı tüketilmeli ve doktora başvurulmalıdır.
 “GÖZ İLTİHABINA DİKKAT!”
Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri de göz sağlığıdır. Havuz kullanımı ve güneşin yoğun etkisi sebebiyle gözlerde oluşabilecek hassasiyet ve iltihaplanma için birtakım önlemler şart. Özellikle kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlarda gözlerin hastalık kapma riski en önemli etkendir. Sağlıklı gözler için bakımı düzenli yapılan havuzlar tercih edilirken deniz gözlüğü kullanımı ve sudan çıkar çıkmaz duş almak önemli tedbirler arasında yer alır. 
Yaz aylarında diğer dikkat edilmesi gereken faktör ise güneş gözlüğü kullanımı ve seçimidir. Ultraviyole filtreli güneş gözlüklerin kullanımına özen gösterilmelidir
 “BRONZLAŞMA KEYFİYLE GELEN GÜNEŞ YANIKLARI…”
Yaz aylarında bronzlaşma isteği her cilt tipi için zararlı etkilere sahip olduğu uzmanlar tarafından devamlı vurgulanan konular arasında yer alır. Özellikle güneşe maruz kalan açık tenli kişilerde risk faktörü oluşturan güneş, cilt yanıklarına sebep olabilir. Güneş yanığına maruz kalan cildi nemlendirmek, bol bol su tüketmek, sıvı içeriği yüksek besinler tüketmek, soğuk kompresler yapmak ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir. Güneşin yarattığı ikinci dereceli yanıklarda ise mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamak ve cilt tipine uygun faktörlü güneş kremi kullanmak hayati önem taşımaktadır.
“KLİMA ÇARPMASI”
Yazın sıcak günlerinde serinlemek için klima karşısına geçmek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle yaz aylarında görülen klima hastalığı diğer adıyla lejyoner hastalığı akciğeri tehdit etmektedir.  Boyun, sırt tutulması, göğüste ağrı klimanın verdiği rahatsızlıklar arasında görülür.
“DIŞ KULAK İLTİHABI”
Deniz ve havuz mevsiminin başladığı bu aylarda sık sık yüzmek dış kulak için risk faktörü olabilir. Yüzerken gerekli tedbir alınmadığında dış kulak iltihabı riski artabilir. Kulakta kaşıntı ve iltihap oluşurken duyma yetisi de azalabilir. Dış kulak iltihabına yakalanmamanın en iyi yollarından biri yüzme sonrası kulakları kurulamak ve bone takmak çözüm yolu olabilir. Dedi.