Havaların ısınması ve doğanın canlanması ile birlikte pek çok insan park ve bahçelerde güzel havanın tadını çıkarmaya başladı. Ancak önlem almadan yeşillik alanlara çıkanlar, kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Çünkü bu aylarda kene ısırmalarına bağlı “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” vakaları artış gösteriyor. Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, kene ısırmalarından korunma yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.



Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; Kene ısırmaları sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile Lyme hastalığının ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Hastalıklar açısından tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner, kasap, mezbaha, sağlık çalışanları ile açık alanda kamp ve piknik yapanlarla korumasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk grubu oluşturduğuna dikkat çekiyor. Özellikle havaların ısınması ile birlikte kene sayısında da artış görüldüğünü belirterek, “Bu durum kene ısırıkları ile daha sık karşılaşmamıza neden olur. Keneler; otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda daha sıklıkla yaşayan küçük oval şekil böceklerdir. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve beslenmeleri sırasında çeşitli hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Bu hastalıklardan en sık bilineni Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olsa da Lyme hastalığı da kenelerle bulaşmaktadır” dedi. Kene ısırıklarından korunmak için alınması gereken önlemlerin başında kenelerin sık bulunduğu alanlardan kaçınmak olduğunu ifade eden Dr. Zafer Kamiloğlu, “Kenelerin yoğun bulunabilecekleri yerlere gitmek zorunda olduğumuz durumlarda ise koyu renkli kıyafetler giymeliyiz. Yüksek otların bulunduğu yerlerde paça aralıklarından girebilecek kenelere karşı çizme giyilmeli veya pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Riskli alanlardan dönüşte mutlaka vücut ve kıyafetler dikkatle incelenmelidir” uyarılarında bulundu. Olası bir kene ısırığından sonra keneyi çıkartmak için çıplak elle dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Kamiloğlu, “Vücuda tutunan keneyi çıkartmak için kesinlikle ezme, yakma, üzerine kolonya gibi kimyasal dökme gibi işlemler yapılmamalıdır. Bu gibi işlemler kenenin kusmasına sebep olarak hastalığın bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Kene ezilmeden bir naylon, kumaş gibi madde veya kene çıkartma kartı ile çıkarılmaya çalışılmalı, eğer bu şekilde çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu. Ani başlayan; ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, ishal ve kanama bulgularından en az ikisinin varlığı durumunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olabileceğini söyleyen Dr. Zafer Kamiloğlu, daha çok kene ısırması sonrasında rastlanılan Lyme hastalığında ise kene ısırığının olduğu bölgede kızarıklık, eklemde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanabildiğine dikkat çekti.
KENEDEN NASIL KORUNULABİLİR?
 
Hastalıktan korunmak için bir dizi önlem alınmalıdır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:
* Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır.
* Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda, çıplak ayakla dolaşılmamalı, kısa giysiler giyilmemeli, mümkünse açık renkli (Kenelerin kolaylıkla fark edilebilmeleri açısından), uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmelidir.
* Vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (Bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır.
 
* Kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerini aktarma riskini artırabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır.
* Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmaları kenelerden koruyucu olabilmektedir.
* Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için böcek kaçıran ilaçlar dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
* Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.
* Kene bulunan hayvan barınakları ilaçlanmalıdır.
* Hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu olarak temas edenler ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdırlar.
* Hasta kimselere ait eşyalar uygun şekilde dezenfekte edilmelidir.