20 Ocak 2018 04:09

ABD'de hükümet kapandı

ABD, Donald Trump yönetiminin birinci yılına hükümetin kepenk kapatmasıyla giriyor. Binlerce çalışan bu süre zarfında maaş alamayacak.

Paylaş

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin geçici harcama tasarısı üzerinde anlaşamaması üzerine hükümet kepenk kapattı. Beyaz Saray'dan federal hükümetin kapanması sonrası yapılan ilk açıklamada "Bu milletvekillerinin değil istemezükçü eziklerin tavrıdır" denildi.

Tasarının geçmesi için Cumhuriyetçilerin 60 oya ihtiyacı vardı. Senato'da Cumhuriyetçilerin 51'e 49'luk üstünlüğü bulunuyor. 2 Cumhuriyetçi senatör daha önce tasarıya karşı olduğunu açıklamıştı.

Cumhuriyetçiler, çoğunluğu oluşturmalarına rağmen, federal hükümet ödeneklerinin süresinin 16 Şubat’a kadar uzatılmasına yönelik 1 aylık bir harcama tasarısına parti içerisinde dahi destek toplamada zorlanıyordu. Bazı muhafazakarların, savunma programlarına daha fazla ödenek ayrılmasını istediği biliniyordu.

Trump da konuya dair paylaştığı Twitter mesajında, paketin, çocuklara sağlık sigortası programının 6 yıllığına uzatılmasını içeren kısmına muhalefetini dile getirmişti. Cumhuriyetçi liderler, bu maddeyi pakete dahil ederek Demokratlar’ın desteğini almayı ve bu sayede kendi partileri içerisindeki kayıpları dengelemeyi umuyordu.

Trump, kısa vadeli bütçeye on milyarlarca dolarlık sağlık sigortası programın dahil edilmesine karşı olduğunu, çocukların sağlık sigortasının “uzun vadeli bir çözümün parçası olması gerektiğini” söylemişti.

NE OLACAK?

Hükümet, harcama bütçesine sahip olmadığı için harcama yapamayacak. Bu da bazı kamu kurumlarının geçici olarak kapanması anlamına geliyor. Binlerce çalışan bu süre zarfında maaş alamayacak.  Toplamda 2 milyon federal personelden yüzde 40'ının ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilme olasılığı bulunuyor.

Krizin bir hafta sürmesi durumunda, ABD ekonomisine maliyeti 10 milyar doları geçecek.

En son  2013 yılında, Başkan Barack Obama döneminde yaşanan krizin uzama süresine bağlı olarak gazilik ve emeklilik ödemelerinin ertelenmesi, ABD içinde vize ve pasaport işlemlerinin yapılamayacağı öngörülüyor.

Kamuda hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zorunlu kabul edilen çalışmalar devam edecek. Güvenlik güçleri, itfaiye, Ulusal Orman Hizmetleri Başkanlığı, sağlık, posta çalışanları işlerine devam edecek. Savunma Bakanlığı, askeri üniformalı personelin normal çalışmasının devam edeceğini bildirdi. Ancak sivil personelin birçoğundan evde kalmaları istenecek.

Donald Trump'ın başkanlığı bir yıl önce bugün başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de tur otobüsü kaza yaptı: 11 ölü, 46 yaralı

SONRAKİ HABER

Günün futbol programı: F.Bahçe, Göz-Göz'ü ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...