13 Ağustos 2018 03:58
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ağustos 2018 09:17

Müdahaleler yetmedi; dolar 6.88'e yükseldi (13 Ağustos 2018)

Önceki gece Erdoğan'ın açıklaması ile 7.23'ü gören dolar, Merkez Bankası'ndan gelen açıklama sonrası 6.88'e geriledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD ile süren yaptırım krizine paralel bir önceki hafta güçlü yükselen dövizler, haftaya erken işlemlerde artışla başladı. Bir önceki hafta, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarıyla gerileyen dövizler ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye uygulanan alüminyum ve çelik gümrük vergilerini iki katına çıkarma talimatı verdiğini duyurmasıyla tarihi rekor seviyelere yükselmişti.

Yeni haftanın ilk gününe uluslararası piyasada 6.7625 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru, Merkez Bankası'nın döviz açıklamasa rağmen tekrar yükselerek 6.88'e yükseldi.

Avro/TL kuru ise 7,84 lira seviyesinde hareket ediyor. 

MERKEZ BANKASINDAN TEDBİR AÇIKLAMASI

Merkez Bankası, dövizdeki yükseliş ve TL’nin değer kaybını önlemek için hazırladığı bir paketi 2 ayrı açıklama ile duyurdu. Piyasaya güven verilmeye çalışılan paketin etkisi gün içinde kendisini gösterecek. 
 
Hükümetin iç ve dış politikada sürdürdüğü gerginlik politikası TL’ye değer kaybettirmeye devam ediyor. Dolar dün gece 7.20 lirayı aşması üzerine Merkez Bankası'ndan (MB) sabah saatlerinde “finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla” bazı tedbirler açıkladı. Piyasaya güven vermeye çalışan Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Bankaların ihtiyaç duyduğu tüm likidite karşılanacak" denildi. Piyasalar açılmadan 2’nci bir açıklama yapan Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklarda 400 baz puan indirime gitti. Merkez, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde de 250 baz puan indirim yaptı.
 
Merkez Bankası ayrıca piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağladı. MB'nin bu adımları gün içinde nasıl karşılanacağını gösterecek. 

BBDK SWAPP İŞLEMLERİNE SINIRLAMA GETİRDİ

BDDK, SWAP işlemlerine sınırlama getirdiğini duyurdu. Bu kararla döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu.

BDDK'nin açıklaması şöyle:

"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır."

BAKAN ALBAYRAK'TAN 'AKSİYON ALACAĞIZ' AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, döviz kurlarındaki sert yükselişe ilişkin "'Tüm önlem ve aksiyon planımızı hazırladık. Yarın sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Paramız doğrudan bir ABD Başkanı tarafından hedef alındı. Hesaplardaki dövizler TL'ye döndürülmeyecek. Gerekirse mali kural uygularız" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nijer'de kolera salgını: 13 ölü

SONRAKİ HABER

Bakırköy'de ambulans kaza yaptı: 3 sağlık görevlisi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa