1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Dolar TL karşısında rekor tazeledi

23 Mayıs 2018

Sabah saatlerinden itibaren değer kazanan Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında yeni bir rekor kırdı. Borsa İstanbul ise kısa vadeli ihtiyaçların dışında kalan döviz varlıklarını liraya çevirdi.

https://p.dw.com/p/2y9PV
Türkei Währung
Fotoğraf: Getty Images/AFP/O. Kose

Amerikan doları Türk Lirası karşısında bugün 4,92 seviyesini görerek tarihi rekorunu tazeledi. Gün içinde yapılan alımlarla birlikte doların değeri bu seviyeden 4,8 bandına geriledi.

Liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3,5 dolayında olurken, euro da 5,68 seviyesinden işlem görüyor.

Türk Lirasının dolar ve euro karşısında değer düşüşü bugün sabah saatlerinde Asya piyasalarındaki işlemlerle birlikte başladı ve Türkiye’deki piyasaların açılışı ile ivme kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FED) son toplantısında alınan para politikası kararlarının beklenmesinin ve ABD ekonomisindeki olumlu gidişatın, yatırımcıların dolara rağbet göstermesini beraberinde getirdiği tahmin ediliyor. FED'in bu sene ayrıca en az iki kere daha faiz arttırması bekleniyor.

Türkiye'deki gelişmeler izleniyor

24 Haziran'da seçimlere hazırlanan Türkiye'de piyasalar siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere gezisi sırasında para politikalarına daha fazla müdahil olacağını açıklaması ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişeler TL üzerindeki baskıyı artırdı. Kredi değerlendirme kuruluşlarının yaptığı uyarıların liranın satışına yol açtığı tahmin ediliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusundaki şüphelerini dile getirirken, Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda para politikalarına doğrudan müdahalesinin Türkiye'nin kredi profilini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti.

Borsa İstanbul'dan açıklama

Doların rekor yükselişi karşısında Türkiye'de piyasaların açılışı ile birlikte yazılı bir açıklama yapan Borsa İstanbul, varlıklarını liraya çevirdiğini duyurdu.

Borsa İstanbul'un internet sitesindeki duyuruda, "Türk Lirasına olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak, Borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibariyle Türk Lirasına çevrilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Kurum ayrıca yatırımcılara da çağrıda bulunarak orta ve uzun vadeli döviz ihtiyaçları için spot piyasalardan döviz almak yerine Borsa İstanbul'da işlem gören "döviz vadeli işlem ve opsiyonları da dahil her türlü risk yönetim araçlarını değerlendirme" tavsiyesinde bulundu.

Türk Lirasındaki değer kaybını spekülatif bir yaklaşımın sonucu oluğunu ve mevcut ekonomik göstergelerin bunu desteklemediğini savunan duyuruda, "Borsa İstanbul Grubu olarak ekonomimize ve Türk Lirasına olan güvenimizi tüm şirketlerimiz ve paydaşlarımıza tekrar vurgulamak isteriz" ifadesi kullanıldı.

Türk lirası beş ayda yüzde 17 değer kaybetti

DW,AFP,rtr/ÇÖ,BÖ

© Deutsche Welle Türkçe