Dolar 5,95'ten haftayı açtı

Dolar 5,95'ten haftayı açtı

İstanbul serbest piyasada dolar 5,95, euro 6,56 liradan haftaya başladı. Gram altının satış fiyatı ise 301 lira.

Küresel piyasalarda geçen hafta Çin’de yayılan virüse ilişkin tedirginliklerle yatırımcıların güvenli limanlara yöneldiği görülürken, yeni haftada jeopolitik gelişmeler ve yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ile Merkez Bankası (MB) Enflasyon Raporu takip edilecek.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs nedeniyle Çin Yeni Yıl tatilinin kutlandığı Asya bölgesinde turizmden perakendeye kadar birçok sektörün olumsuz etkilediği, virüsün dünya ülkelerine yayılması ve küresel talebe negatif yansıması yönündeki endişelerin de giderek arttığı görülüyor.

Son durumda koronavirüs nedeniyle can kaybı 80’e, enfekte kişi sayısı 2 bin 744’e yükselirken, salgının ardından ülkede 30 Ocak’ta sona erecek olan tatilin 2 Şubat’a uzatıldığı bildirildi.

ABD
ABD’de Başkan Donald Trump’a yönelik başlatılan azil sürecinin Senato’daki duruşmaları kapsamındaki haber akışı da piyasalarda yakından izlenmeye devam ediyor. Risk algısına negatif yansıyan bu süreçte, Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da yarın yapacağı görüşmeden önce “Yüzyılın Anlaşması” planını açıklayacağını duyurması gündemin odağını değiştirdi.

Öte yandan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin, Yeşil Bölge’ye atılan bazı füzelerin ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine isabet ettiğini açıklamasının ardından konuya ilişkin gelişmeler de takip edilecek.

Koronavirüs ve azil yargılamasına dair gelişmelerle geçen hafta New York borsasında negatif bir seyir izlenirken, güvenli varlıklara yönelen yatırımcıların artan tahvil talebi ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri düşüş trendine girdi. Cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti. Geçen haftaya yüzde 1,81 seviyelerinden başlayan 10 yıllık tahvil faizlerin bugün yüzde 1,6270 ile Ekim 2019’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dolar endeksi ise cuma günü 97,946 ile yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 97,884 seviyelerinde yatay seyrediyor.

Analistler, ABD’de koronavirüs tespit edilen kişi sayısının 5’e yükseldiğini, yayılma riskine dair artan endişelerin gündemin odağında kalmayı sürdüreceğini belirterek, Trump’ın azil süreci kapsamında avukatların bugün yapacağı savunmanın da takip edileceğini söyledi.

Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” planı kapsamında yapacağı açıklamaların jeopolitik risk algısını şekillendireceğine işaret eden analistler, bu hafta Fed’in 28-29 Ocak’ta gerçekleştireceği para politikası toplantısının yanı sıra ABD’de büyüme, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve dış ticaret başta yoğun veri gündeminin izleneceğini bildirdi.

AVRUPA
Avrupa tarafında geçen hafta ECB toplantısı ve Brexit’e dair gelişmelerin fiyatlamalarda öne çıktığı, düşüş eğilimine giren avro/dolar paritesinin seyrinin de yakından takip edildiği görüldü. İngiltere’nin 31 Ocak’ta Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmasının hukuki temelini teşkil eden tasarının, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in onayıyla yasalaşarak yürürlüğe girmesinin ardından cuma günü Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,41, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,88 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,04 yükseldi. Geçen hafta 1,11’in altına inen avro/dolar paritesi ise bugün 1,1028 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

ASYA
Asya tarafında birçok ülke borsasında Çin Yeni Yıl tatili dolayısıyla işlem yapılmazken, uzatılan tatilin Çin’de ilk çeyrek büyümesine negatif yansıyacağına dair endişeler dillendiriliyor. Koronavirüs kaynaklı endişelerle güvenli liman olarak görülen Japon yenine de talebin arttığı görülürken, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9’luk sert düşüşle seyrediyor. Çin’de tatilin uzamasıyla küresel petrol talebinin negatif etkileneceği endişeleriyle Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 2,4 düşüşle 59,2 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

TÜRKİYE
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,33 değer kaybederek 122.141,75 puandan kapandı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bugünkü açılışta da yüzde 1,17 azalarak 120.711,70 puana düştü.

Geçen haftayı 5,94 seviyelerinden tamamlayan dolar/TL ise bugün 5,95’den alıcı buluyor. Euro ise 6,56’dan el değiştiriyor. Çeyrek altın 4,94, gram altın ise 301 liradan satılıyor.

Analistler, yeni haftada Elazığ’da cuma günü meydana gelen ve merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depreme dair gelişmelerin takip edileceğini, ayrıca perşembe günü Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilecek yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısının fiyatlamalar açısından önem taşıdığını belirtti.

Hazine’nin bugün gerçekleştireceği tahvil ihalesinin yanı sıra yurt içinde yoğun veri akışının bulunduğuna işaret eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 121.500 119.700 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını, 124.500’ün orta vadeli görünüm açısından önemli direnç konumuna geldiğini ifade etti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.