Dolar 11 ayın zirvesini gördü, altın rekor kırdı

Merkez Bankası, döviz kurlarındaki hızlı tırmanışa karşı uygulamayı kararlaştırdığı "TL uzlaşmalı vadeli döviz" satışlarına başlarken, dolar 3,86 liradan girdiği yeni haftanın ilk gününde 3,93 sınırına dayanarak 11 ayın zirvesini gördü. Bunun yanı sıra altının gram fiyatı ise rekor kırdı.

Yayınlanma: 20.11.2017 - 10:19
Abone Ol google-news

Haftaya sakin başlayan dolar fiyatları, yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru en yüksek 3.92 seviyesini geçerek Ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Avro kuru ise 4.62 seviyesinin üzerine çıktı. 

Merkez Bankası'nın döviz ihalesinde dolar 4,13 oldu                 

Merkez Bankası'nın, "vadeli döviz satışları" hamlesine karşın dolardaki tırmanış durmuyor. ABD para birimi, 3.9291 lirayı görerek, tarihi rekor düzeye yaklaştı. Dolar bu yıl 12 Ocak günü 3.9422 lira ile tarihi rekor düzeye çıkmıştı. Dolardaki hızlı tırmanışa bağlı parite etkisiyle avro da 4.6220 lirayı gördü.

ALTINDA REKOR

Altının gram fiyatı da rekor kırdı. Ons altın ise, 1 ayın zirvesini gördükten sonra yakın seviyelerde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı 161.52 ile rekor kırarken, şu dakikalarda 161.43 seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın ise yüzde 1.32 yükselişle 264.78 lira sınırında, cumhuriyet altını 1086 liradan işlem görüyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü yüzde 1.3 yükselerek 1,297 doları gördükten sonra bu sabah yüzde 0.2 ekside 1,291.71 dolarda bulunuyor.

TL'DE RİSK DEVAM EDİYOR

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler. Zarrab'ın 27 Kasım'da duruşması başlayacak. Piyasalar dava sürecine ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor.

MERKEZ BANKASI TL UZLAŞMALI VADELİ FX İHALELERİNE BAŞLIYOR

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlıyor. Bugün başlayacak ihalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar azami 3 milyar dolar olarak.
TCMB'nin açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve 100 milyon dolar tutarında altı ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler