İstanbul Bilişim... Dolandırıcılığın vadesi olur mu?

Elektronik perakendecisi İstanbul Bilişim adlı şirketin konkordato ilan etmesinin ardından tüketiciler mağdur olmaya devam ediyor. Mahkeme sitenin erişimini engelledi ama şirket yeni bir site daha açtı. Konkordatodan dolayı da hiçbir tüketici hak arama yoluna gidemiyor. Avukat Hıdır Kırkıcı, şirketin para iadesi önerisine "Dolandırıcılığın vadesi olur mu?" diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Binlerce tüketicinin mağdur edildiği, para iadelerinin gerçekleştirilmediği elektronik perakendecisi İstanbul Bilişim'le ilgili tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda konkordato ilan eden İstanbul Bilişim'den alışveriş yapan binlerce kişi şirketin konkordato başvurusu kabul edildiği için ne mahkemelere başvurabiliyorlar ne de haklarını başka kanallardan alabiliyorlar. Avukat Hıdır Kırkıcı ise insanların şikayet dilekçelerini vermesini isteyerek, “Dolandırıcılığın vadesi olur mu?” diye soruyor.

MAHKEME ERİŞİM ENGELİ GETİRDİ AMA...

Piyasada ucuz ürün satmakla tanınan elektronik perakendecisi İstanbul Bilişim geçtiğimiz haftalarda konkordato ilan etti. Binlerce insanın şikayet etmesi ve mağduriyetlerini bildirmesine rağmen şirket ilk başlarda denetlenmezken HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun şirketle ilgili verdiği bir soru önergesine Ticaret Bakanlığı’ndan geçtiğimiz haftalarda yanıt gelmişti. Bakanlık, şirketin bu ana kadar hiçbir iade bedelini gerçekleştirmediğini açıklarken denetimlerin de sürdüğünü söyledi.

Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla şirketin satış işlemlerini gerçekeştirdiği sitesi kapatıldı. Ancak şirket bilgilerini güncelleyerek yeni bir site açtı. Özellikle pandemi sürecinde insanlar çok büyük mağduriyet yaşadı. Pandemi boyunca uzaktan eğitim yapan öğrenciler bu siteden bilgisayar aldı. Ancak öğrencilere ne bilgisayarları verildi ne de paraları iade edildi. Aylarca para biriktirdikten sonra eşine, dostuna hediye almak isteyen onlarca tüketici de mağdur edildi.

HEDİYE ALAN DA VAR, EĞİTİM İÇİN BİLGİSAYAR ALAN DA...

Şirketin konkordato ilan etmesinin ardından, tüketicilerin para iadelerini 19 ay boyunca yapamamayı ve iadeleri sonraki üç yılda üç eşit taksit olarak ödemeyi önerdi. Eğer bu ödeme planları kabul edilirse ne gibi mağduriyetler oluşur? Avukat Hıdır Kırkıcı şöyle yanıt veriyor: “Ülkedeki enflasyon ve ekonomik gidişat ile değerlendirildiğinde belki paraları nominal değeri üzerinden iade edebilirler ancak reel değerler, yani emeğiyle insanların ürettikleri değer yok sayılmış, yok edilmiş olacak. En basitinden bugün 3000 TL'lik bir telefonun beş yıl sonra muadili aynı değerde olmayacak, çok çok daha pahalı olacak. Bu genel sınıfsal karakteri işçi olan tüketicilerin emeklerinin sadece gasp edilmesi değil ayrıca yok edilmesi, bir daha yerine konamayacak biçimde ortadan kaldırılması demek olacaktır.”

Kırkıcı şöyle devam etti: “Dolandırıcılığın vadesi olur mu? Şirket diyor ki, 'Konkordatomuz kabul edilirse alacakların yüzde yüzü oranında ödeme gerçekleştireceğiz. Ancak iflas kararı verilirse yüzde 92 oranında ödemeleri gerçekleştirebiliriz.' Şirket bu yüzden, '19 ay boyunca kimse bize dokunmasın' diyor. Böylece 19 ay boyunca dava açamıyoruz, icra açsak sistem ödeme emri göndermez. Tüketicilerin paralarına da faiz işletilmiyor. Konkordato kalkarsa icra başlar, davalar açılır.

KONKORDATO GEREKÇESİ...

Ticaret Bakanlığı Gergerlioğlu'nun önergesine verdiği yanıtta şirketle ilgili şunları söyledi: “Retro Bilişim Hizmetleri San. Ve Dış. Tic. Ltd. Şti. (www.istanbulbilisim.com) unvanlı şirketle ilgili olarak gerek Tüketici Hakem Heyetlerine gerekse bakanlığımızca yapılan başlıca bedellerin tahsil edilmesine karşın sipariş konusu ürünlerin teslimatı yapılmadan dahi ilgili mevzuat uyarınca cayma hakkı kullanılan ürünlerde tüketicilere bedel iadeleri hiç gerçekleşmedi. Yaşanan uyuşmazlıklara ilişkin tüketicilerin bahsi geçen şirkete ulaşamadığı yönündeki şikayetler üzerine bakanlık makamının onayları kapsamında mezkur şirketin uygulamalarının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde denetimi bakanlığımız müfettişlerince devam etmekte.”