Opr. Dr. Hande Akbaş Doktor uygun bulursa doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Doktor uygun bulursa doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz

Doğum kontrol hapıyla korunmak isteyen kadının, kadın doğum uzmanına muayene olması şart. Doktor uygun bulursa ilacı kullanabilirsiniz. Yine de 1-1.5 yılda bir, birkaç ay ara verip yeniden hapı içmeye devam edebilirsiniz.

Eşimde de var

Genital bölgemde küçük parçacıklar çıkıyor. Meme ucu gibi ve 2 mm kadar. Kaşınıyor. Arada çıkıyor, 1 ay geçmiyor. Eşimde de var. Ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle genital bölgede ele gelen pürtüklü yapılar HPV enfeksiyonuna bağlı çıkan siğiller olabilir. En doğrusu biyopsi yaparak teşhis koymaktır. Eşinizde de olması ve zaman zaman kendiliğinden geçip tekrar ortaya çıkması, bulaşıcılığı ve yayılımı sevdiğinin göstergesi. Tedavi ettirmezseniz sizde olduğu gibi kendiliğinden gerileme ihtimalleri olsa bile sıklıkla bağışıklık sisteminiz zayıfladığı zaman yayılıp büyüyebilirler. En doğrusu eşinizin bir üroloji uzmanına, sizin de kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızdır.

Haberin Devamı

Anne olamıyorum

22 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Yumurtalıklarda kistlerim var. Çocuk istiyorum, olmuyor. Pek çok doktora gittim, olmadı. Bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınızdaki kistlerin ne olduğundan emin olmalıyız. Basit kist olduğu söylenmişse endişelenmeyin, doğum kontrol ilaçlarıyla küçültme denenebilir. Çikolata kistiyse ilerleme var. O zaman çocuk için hızlıca üreme tıbbı konusunda uzman bir merkeze başvurun.

Neden düzensiz?

1.5 ayda 3 kere kanamam oldu. İkisi düzensizdi. Nişanlımla 1 yıldır ilişkiye giriyoruz. Adetimin son günü ilişkiye girdik. Ondan sonra 2 kere düzensiz oldu. Neden böyle oluyor, bende kisti olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzensiz adet kanamalarının birçok nedeni olabilir. Sebebin bulunması için bir kadın doğum uzmanına başvurun. Smear alınmalı, ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalı. Gebelik, myom, polip, yumurtalıklarda kist mutlaka ekarte edilmeli. Bunlarla açıklanacak bir neden yoksa kanda hormonlara bakılmalı.

İlaç kullanmak istiyorum

29 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Bugüne kadar hep eşim korundu. Herhangi bir sağlık sorunum yok. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama ikinci çocuğu istersem bu haplar hamile kalmamı geciktirir mi? Bir de nasıl kullanılmaya başlanır?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayeneye gitmeli, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık sürelerle kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder