Ticaret savaşlarındaki iyimserlik altını baskılıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın, geçtiğimiz hafta bir yandan Avrupa Merkez Bankası faiz kararı diğer yandan ticaret savaşlarıyla ilgili gelişmeler dolayısıyla son bir ayın en düşük seviyesine kadar çekildiği haftayı geride bıraktı. Haftalık seansa 1508,24 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, volatilitesi yüksek haftanın sonunda 1488,74 dolar/onstan dengelenerek haftalık bazda 1.2 kayıp değer kaybetmiş oldu.

Altın haftaya ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Çin’le uygulama gerektiren alanlar üzerinde kavramsal anlaşmaya vardıklarını açıklamasının yanı sıra "Çin ile iyi bir anlaşmaya ulaşırsak, bir ticaret anlaşmasına gireriz" demesi haftaya 1508,24 dolar/ons seviyesinden başlayan altını satışa yönlendirdi. Ticaret savaşlarıyla ilgili olumlu sayılacak gelişmelerin yaşanması sonrası ABD 10 yıllık tahvillerinde yaşanan pozitif seyir Salı gününde de sürdü. 1,74 seviyesinin üzerine çıkarak son bir ayın en yüksek seviyesini kaydetmesine sebep oldu. ABD tahvillerindeki toparlanma altın fiyatlarının üzerindeki baskıları artırırken, kıymetli madeni 1484,70 dolar/onsla son bir ayın en düşük seviyesine taşıdı. Çarşamba gününde altın tarafında satıcılı seyir devam ederken Çin, içinde tarım ürünlerinin de bulunduğu toplamda 16 farklı ABD ürününün gümrük tarifelerinden muaf tutulacağını duyurdu. Bir yandan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı sürerken, iki ülkeden karşılıklı iyi niyet adımları gelmesi küresel risk algısını azaltıp, piyasalardaki risk iştahını artırırken kıymetli madenlerin üzerinde baskı da artmış oldu. Çarşamba gününde Avrupa Merkez Bankası beklendiği üzere faiz indirimine gitmesinin yanı sıra her ay 20 milyar euro tahvil alacağı varlık alım programına da başladığını duyurdu. AMB gelen güvercin adımın yanı sıra Başkan Mario Draghi'nin teşvik edici duruşa uzun süre devam edileceği yönünde açıklama yapması altını pozitif yönde etkiledi. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde altın güçlü alımlarla 1524,28 dolar/onsa kadar uzanırken haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Altın haftanın zirvesindeyken ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le geçici bir anlaşma üzerinde mutabık kalmak istediğine dair haber akışının ajanslara düşmesi altını hızla satışa yönlendirdi. Haftanın son gününde ABD’de açıklanan perakende satışlarının beklentileri aşmasıyla birlikte altın bütün toparlanma çabasına rağmen haftanın son gününde tekrardan satış baskısına maruz kalarak seansı 1488,74 dolar/onstan kapattı ve üst üste üçüncü haftayı da kırmızıda kapatmış oldu.

Kritik FOMC toplantısının olacağı haftaya giriş yapılırken, Ticaret savaşlarında iyimserlik devam ediyor. Piyasalar FED’in 25 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentisi sürmesine rağmen asıl beklenen karar sonrası Başkan Jerome Powell’in yapacağı açıklamalar. ABD başkanı ara ara FED üzerindeki faiz indirimine dair eleştirilerini sertleştirirken, FED’in bu baskıya ne kadar direneceğini görmemiz açısından önemli olacak. Altın için 1484 dolar/ons seviyesi kritik destek olma özelliğini koruyor, FED’in güvercin tonunu artırması durumundaysa 1525 dolar/ons önemli bir direnç olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar