Altın tüm kazancını son güne sığdırdı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Hafta boyunca ağırlıklı olarak 1270-1280 dolar/ons dar bandında yoğunlaşan altın, cuma günü yatırımcısının desteğiyle yukarı yönelerek son dört haftanın zirvesini 1297,15 dolar/ons’la kaydetti. Kıymetli maden haftayı 1293,82 dolar/ons’tan yüzde 1,3’lik kazançla kapatırken, gümüş ve platin yüzde 2,3’lük getirileriyle altına eşlik ettiler; paladyum ise yüzde 0,2 kayıpla kırmızıda kaldı.

Haftaya 1276 dolar/ons seviyesinden başlayan kıymetli maden veri akışının kısıtlı olmasından dolayı ilk günü hareketsiz bir seyirde geçirdi. Salı günü ABD ÜFE verisi, dolar adına olumlu sinyaller vermesine rağmen vergi reformu oylaması öncesi piyasaların tepkisinin sınırlı kaldı. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi FED’in yıl sonu hedefi olan yüzde 2’yi yakalayamasa da aralıkta yapacağı faiz artırımına hizmet ediyor olmasından dolayı altının yukarı yönlü hareketine veto geldi. ABD tarafından gelen diğer verilerle altın sert satış baskısına maruz kaldı. Perşembe günü ABD’de işsizlik haklarından yararlanma başvurularının 6 haftanın en yüksek seviyesine çıktığı görüldü. İşsizlik rakamlarını doğrudan etkileyecek bu veri sonrası altın alıcılı seyrederek 1280 dolar/ons bandının üzerinde tutundu. Günün akşam saatlerinde ABD Temsilciler Meclisi, vergi sisteminin yeniden düzenlenmesini öngören yasa tasarısını beklentiler doğrultusunda kabul etmesiyle altın satış yedi. Cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı inşaat izinlerinin 1297 milyona, konut başlangıçlarının 1290 milyona yükseldiğini açıkladı. Verilerin beklentileri aşmasıyla altın aşağı yönde hamle yaptı ancak bu hareketin sınırlı kaldığını gördük. Günün sonuna doğru alımları karşılayan altın haftayı 1293,82 dolar/ons’tan yüzde 1.3 getiriyle kapatırken aynı zamanda iki hafta üst üste yeşilde kapatmış oldu.

Hafta içinde açıklanan enflasyon verisi piyasaları memnun etmiş görünüyor. Bu veri Fed’in ve piyasanın beklentisi doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor. Artık aralık ayında faiz artırımı kesine yakın gözüyle bakılıyor ve haliyle fiyatlaması da şimdiden yapılıyor. Ancak olası bir faize dair ufak bir şüphe piyasaları yeni fiyatlamalara yönlendirecektir. Aynı zamanda 1300 dolar/ons psikolojik sınırına yaklaşmış olan altının, bu sınırın üzerine kendini atabilmesi, tekrardan 1300 dolar/ons kanalının açılması açısından oldukça kritik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar