Altın FED'i bekliyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın yaklaşık bir aydır saplanıp kaldığı 1190-1210 dolar/ons bandındaki benzer hareketlerini devam ettirdiği bir haftayı daha geride bıraktı. Geçtiğimiz hafta altın genel olarak sakin geçirdiği bir haftayı tamamlamak üzereydi ki, İngiltere Başkanı Therase May’in “sert breksit” açıklamasıyla hızlı düşüş yaşayarak son iki haftan en düşük seviyesine kadar çekildi. Seans sonunda 1199.44 dolar/onstan dengelenen kıymetli haftalık bazda yüzde 0.5’lik kazancı hanesine yazarken üç hafta sonra haftayı kazançla kapatmış oldu. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 1.5 değer kazanırken, platin yüzde 4, paladyum ise 7.7 değer kazanarak haftayı tamamladılar.

Altın 1193.79 dolar/ons seviyesinden giriş yaptığı seansta, ticaret savaşları gelişmeleriyle kendini 1200 dolar/onsun üzerine atarak yeni haftaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık 200 milyar dolarlık Çin malına daha ek gümrük tarifesi uygulanması için emir verdiği, Beyaz Saray tarafından duyuruldu. 24 Eylül’de devreye alınması beklenen yasayla ilgili Çin’in misillemesinin nasıl olacağı Pazartesi gününün merak konusuydu. Salı gününde ABD’nin ek gümrük uygulaması sonrası, Çin tarafından gecikmeden karşılık geldi. Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 60 milyar değerindeki ürüne ek gümrük vergisi getirme kararı alındığını duyurdu. Aynı zamanda Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin’in ek gümrük vergileriyle mücadele etmek için yuanı devaüle etmeyeceklerini belirtti. Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşlarının dozu artarken, altın yatırımcısı bu süreci yakından takip ediyor. 1210 dolar/onsu aşmak konusunda zorlandığını gördüğümüz kıymetli madenin asıl yön belirleyicisi önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan, FED Eylül toplantısı olacak. Çarşamba ve Perşembe günlerini sakin seyirde geçiren altın, genel olarak teknik alış ve satışlarla hareket etti. Haftanın son gününde de sakin bir seansı geride bırakmak üzereyken, İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıklamalarıyla değer kaybeden pound karşısında değer kazanan dolar altın fiyatını baskı altına aldı. Breksit boyunca AB’ye saygılı davrandığını değinen May, İngiltere bu süreçte AB’den de saygı beklediğini duyurdu. Referandum sonuçlarına saygılı olunmamasından ve ingiltereye bölme çabası içerisinde olan AB’ye eleştirilerde bulundu. Anlaşmasız bir ayrılık sinyali veren Başbakan May'in sözleri piyasalara hareketlilik kazandırdı. Bu süreçte 1191,96 dolar/onsa kadar geri çekilen kıymetli maden son iki haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonuna doğru toparlanma çabasında olan kıymetli maden 1199.44 dolar/onstan dengelenerek, FED toplantısı öncesi haftayı kazançla kapatmış oldu.

Kritik Eylül ayı FOMC toplantısı gelip çattı. Piyasalarda FED’in faiz artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak FED’ faiz kararından dönmese bile, toplantı sonrası vereceği mesajlar piyasalar yeniden yön verecek. FED yetkilileri ticaret savaşları merkezli bir ekonomik yavaşlamadan kaygı duymaları halinde planlanan faiz ajandasında değişikliğe gidilmesini duyurmaları, piyasaları yeni fiyatlamalara sevk edecektir. Altın için öncelikle aşılması gereken kritik direnç 1210 dolar/ons seviyesi olacak, sonrasındaysa burada kalıcılık sağlaması altının geleceği açısından önem arz ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar