Dolar

32,4874

Euro

34,6230

Altın

2.474,15

Bist

9.534,08

'Doğu Akdeniz'de araştırma ve sondaj çalışmaları sürecek'

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ortak açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz'de sismik araştırma ve sondaj çalışmaları sürecek” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-11 13:07:54

'Doğu Akdeniz'de araştırma ve sondaj çalışmaları sürecek'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ağustos sonu itibarıyla da yeni bölgelerde de kıta sahanlığımızın batı sınırlarını da belirlemiştik. O alanlara da ruhsat vererek her türlü sismik araştırma, sondaj çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ortak açıklama yaptı.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başllıklar:
Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de sizler de takip ediyorsunuz. Biz burada iyi niyet göstergesi olarak bazı ülkelerin AB'nin, özellikle Merkel'in ricasıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan zaten bunları kamuoyuyla paylaştı. Dün basın toplantısında vurguladı. Bir taviz değil, geçici bazı jestler yaptık. Bu süreçte de bu ülke Almanya ve AB, diyalog için çaba sarf ediyor.

Biz onlara şunu söylemiştik, "biz bu jesti yaparız ama siz göreceksiniz Yunanistan'dan ve Rum kesiminden herhangi bir olumlu adım yerine tam tersine olumsuz adım göreceksiniz." Bizim söylediğimiz ortaya çıktı. Böyle bir durumda da biz ne yapıyoruz?

Şimdi gemilerimizi tekrardan hareketlendirdik. Oruç Reis bölgeye gitti. Ağustos sonu itibarıyla da yeni bölgelerde de kıta sahanlığımızın batı sınırlarını da belirlemiştik. O alanlara da ruhsat vererek her türlü sismik araştırma, sondaj çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada kararlılığımız tamdır. Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını savunacağız ve bu konuda da hiçbir şekilde taviz veremeyiz.

Türkiye'ye yönelik dün bazı açıklamalar oldu bazıları dengeli, bazıları taraflı ama geldiğimiz noktada kimse Türkiye'ye yönelik siz iyi niyet göstermediniz diyemez. Biz gösterdik ama karşı tarafta kötü niyetli bir ülke var. Dolayısıyla suçlayacaklarsa Yunanistan'ı suçlasınlar.

Konuk bakandan Türkiye'ye mesaj

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise, "Bu yıl sonunda tamamlanacak olan Güney Gaz Koridoru ve ana bileşeni olan TANAP projesi üzerinde görüşmeler yapıldı. Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi Azerbaycan dış politikasının bir önceliğidir. İki ülkenin liderleri arasındaki kişisel dostluk ve karşılıklı ziyaretler, bu ilişkilerin gelişmesinde özel bir öneme sahiptir. Bugün kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Çok sayıda enerji ve ulaşım konuları tartışıldı" ifadelerine yer verdi.

"Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanında yer aldı"

Azerbaycan'ın her zaman Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten Bayramov, "Azerbaycan ve Türkiye'nin birliği ebedidir ve geleceğimizi bu sağlam temel üzerine inşa ediyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye'nin haklı davasını destekledi ve Türk halkının yanında yer aldı. Bir daha Türkiye'nin misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Sizi Azerbaycan'da beklediğimizi belirtmek isterim" dedi.

Haber Ara