Haber / Sinan KESKİN

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) sanayicinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere 1996 yılında kurulan Ataer Enerji, özellikle son iki yılda doğalgaza gelen zamlar nedeniyle üretimi durdurma kararı aldı. İki gaz türbini ve bir buhar türbini ile 125 MW güce sahip olan Ataer'in tüm makine ve teçhizatları satışa çıkarıldı. Makina ve teçhizatların satışından elde edilecek gelir Ataer'in borçlarının ödenmesinde kullanılacak. Öte yandan santralin kurulu bulunduğu arsa da aynı amaçla satışa çıkarılacak.

Kapatma kararı aldı

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.) son olarak 1 Ağustos itibariyle sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına ise yüzde 13.73 oranında zam yapmıştı. Ancak doğalgaz ile elektrik üretimi gerçekleştiren santrallere asıl darbe 2018 yılında vurulmuştu. BOTAŞ, elektrik santralleri ve sanayiye sattığı doğalgaz fiyatını 1 Nisan 2018'den geçerli olmak üzere yüzde 9.7 oranında artırdı. 1 Ağustos 2018'de BOTAŞ, doğalgazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı gazın fiyatına yüzde 49.5 zam yaptığını duyurdu. BOTAŞ, 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere konutta kullanılan doğalgaza yüzde 9, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 29.6 oranında zam yaptı. Buna göre 2018 yılında sanayide kullanılan doğalgaza yapılan zammın toplam bileşik oranı yüzde 112.5 olarak gerçekleşti. 2019 yılının ilk yarısında yerel seçimler nedeniyle zam yapmayan BOTAŞ yılın ilk zammını 1 Ağustos itibariyle uygulamaya koydu. Son iki yılda gerçekleşen bu yüksek zamlar nedeniyle doğalgazdan elektrik üreten santraller sürdürülebilir olmaktan çıktı. İAOSB'de faaliyet gösteren sanayicilerin elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulan Ataer, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle kapısına kilit vurma kararı aldı.

55 milyon borcu var

Ataer'in yaklaşık 55 milyon borcu bulunduğunu söyleyen İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Makina ve teçhizatlarımızı satarak borçlarımızı ödeyeceğiz. Ayrıca santralin kurulu olduğu arsa da borçların karşılanması için satışa çıkarılacak” dedi. Türkiye'nin enerji politikalarının günlük olması nedeniyle son yıllarda ciddi zarara uğradıklarını anlatan Uğurtaş, doğalgazdan elektrik üretmenin cazibesinin kalmadığını dile getirdi. Uğurtaş, girdi maliyetlerinin elektrik satış fiyatının iki katına çıktığını vurguladı. Makina ve teçhizatlar için Amerika'dan bir talipli olduğunu anlatan Uğurtaş, görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Uğurtaş, diğer doğalgaz çevrim santrallerinin de bu piyasa koşullarında varlıklarını çok uzun süre sürdüremeyeceğini ifade etti.

Türkiye'de 200'ün üzerinde doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. Son dönemde 30’un üzerinde santral kepenkleri indirmek zorunda kaldı. Aksa Enerji, Manisa ve Van'daki; Enka Enerji ise Adapazarı ve Gebze'deki doğalgaz çevrim santrallerini piyasa koşullarını gerekçe göstererek kapatmıştı.

Ortaklar destek verdi

İAOSB'nin geçtiğimiz ay yapılması planlanan Olağanüstü Genel Kurulu, 150 yeter sayısı bulunamadığı için toplanamadı. Olağanüstü Genel Kurul için gelen 114 üye ile gerçekleştirilen istişare toplantısında ise hisselerinin yüzde 98'i İAOSB'ye ait olan Ataer Enerji'nin durumu değerlendirildi. Toplantıda konuşan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler neticesinde bizim santralimiz gibi tesislerin doğalgazdan elektrik üreterek ayakta kalması mümkün değildir” dedi. Uğurtaş, bu nedenle ATAER'de daha fazla risk taşınmaması için elektrik üretiminden tümüyle çıkılması ve elektrik üretiminde kullanılan makine ve teçhizatının satılarak finansal borçların kapanmasında yönündeki değerlendirmelerini aktardı. Konuya ilişkin söz alan sanayiciler, OSB yönetimine güvenlerinin tam olduğunu, en doğru kararların verileceğine emin olduklarını dile getirerek, yönetim kurulunun bu hususta gerekli çalışmaları yapmasına onay verdi.