AİHM’de Türkiye adına görev yapan Prof. Dr. Işıl Karakaş’ın görev süresinin sona ermesi nedeniyle, yeni hâkimin belirlenmesi amacıyla başlatılan süreç Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülmüştü.

Avrupa Konseyi (AK) Sekretaryasına önerilen 3 kişilik hâkim aday listesi, AK Danışma Paneli incelemesinin ardından, AKPM Hâkim Seçim Komisyonuna (Komisyon) sunulmuştu. Komisyon adayları Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doç. Dr. Saadet Yüksel ile 29 Mart 2019 tarihinde, Paris’te mülakat gerçekleştirmişti. Komisyon, adayları AİHM hâkimliği için yeterli olduğunu belirtmiş ve 3 kişilik listeyi AKPM Genel Kuruluna sunmuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıç Seçimi Alt Komitesi, Doç. Dr. Saadet Yüksel’in, Türkiye’nin yeni AİHM yargıcı olmasını tavsiye etmişti.

9 Nisan 2019 tarihinde AKPM Genel Kurulunda gerçekleşen seçim ile oyların çoğunluğunu alan Doç. Dr. Saadet Yüksel, 111 oy ile Ülkemiz adına AİHM hâkimi olarak 9 yıl süre ile görev yapmak üzere seçildi.

Doç. Dr. Saadet Yüksel, Harvard Üniversitesinde yüksek lisans, İstanbul Üniversitesinde de doktora yapmıştır. Hâlen İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığını yürüten Yüksel, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, 2018 yılı içerisinde, Katar’da bulunan Hamad Bin Khalifa Üniversitesinde de bir dönem misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Yüksel’in, anayasa hukuku ve insan hakları alanında çok sayıda çalışması bulunmaktadır.