Doç. Dr. Niyazi Beki yazdı: Dinsize hakaret eden dindar zalimdir

Doç. Dr. Niyazi Beki yazdı: Dinsize hakaret eden dindar zalimdir

Zulmün ne dini, ne milliyeti ve ne de mesleği vardır. Gayr-ı Müslim’e haksızlık yapan Müslüman zalimdir. Yabancıya haksızlık eden vatandaş zalimdir. İslam’ın ölçüsü budur.

DOÇ. DR. NİYAZİ BEKİ

Hz. Abdullah b. Ömer (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurdu: “Bir kadın eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek ne yiyecek vermiş, ne de yeryüzünün haşaratından yemesi için serbest bırakmıştı.”

Her şeyden önce, bu olay, zulmün bütün dinlerce yasak olduğunu, dinlerin sahibi olan Allah’ın sonsuz adaletinin, zalimlerin yaptıklarını yanlarında kâr bırakmayacağını, ne tür bir zulüm olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın, er-geç onları cezalandıracağını göstermektedir. Bu hadis-i şerifte, insan olsun hayvan olsun, her türlü hak ve hukukun önemli ve gözetilmesi gerekli olduğuna işaret edilmektedir. Çünkü zulmün ne dini, ne milliyeti ve ne de mesleği vardır. Gayr-ı Müslim’e haksızlık yapan Müslüman zalimdir. Yabancıya haksızlık eden vatandaş zalimdir. Dinsize hakaret eden dindar/dindaş zalimdir. İslam’ın ölçüsü budur.

Burada şu hadis-i şerifi hatırlamakta yarar vardır: “Ölüm kendisinin peşine düşmüşken, kendisi dünyanın peşine düşen adama şaşıyorum. Kendisi her an gözlem altında olmasına rağmen, yine de gaflet içinde yüzmeye devam eden kimseye hayret ediyorum. Allah’ın kendisinden razı olup olmadığını bilmiyor olmasına rağmen, ağız dolusu kahkaha ile gülen kimsenin haline de şaşıyorum.”

SORULARLA İSLAMİYET 

Dinle alay edildiğinde gülmek insanı küfre sokar mı?

SORU: Dini meselelerde alay edenleri dinlerken, onlarla birlikte gülmek, hangi durumlarda küfür olur, hangi durumlar olmaz? Delilleriyle yazar mısınız?

CEVAP: Din ile alay edenlerin gülmelerine iştirak etmek tehlikelidir. Eğer gülmemiz

onların dediğini destekler mahiyetinde ise bu kesinlikle dini bir risk taşır. Çünkü dinin hakikatleriyle alay etmek onun doğru olmadığını söylemek anlamına gelir. Siz de aynı notayı desteklemek anlamında gülerseniz aynı akıbete uğrarsınız. Yok  eğer, gülmeniz  o manada değil de o anda oluşan başka bir sebepten dolayı ise, bu takdirde dini risk olmaz, fakat yine de vebalden hali değildir. Bu ayet bize her şey anlatıyor: “Allah size kitapta şunu da bildirmiştir: Allah’ın ayetlerinin inkâr ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, bunu yapanlar başka bir konuya geçmedikçe onların yanında oturmayın. Böyle yaparsanız siz de onlar gibi olursunuz. Şüphe yok ki Allah münafıkları da, kâfirleri de cehennemde bir araya getirecektir.” (Nisa/140)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN