Çapkınların korkulu rüyası TeenSafe

Her geçen gün internetin hayatımızın bir parçası olmasıyla beraber eşimiz ve çocuklarımız da artık zamanlarının çoğunu sanal alemde geçiriyor. Peki internette gezinirken ne yaptıklarını merak etmiyor musunuz?

Çapkınların korkulu rüyası TeenSafe

Eşinizin dışarıdayken akıllı teelfonuyla ya da tabletiyle internette ne yapıyor, kimlerle sohbet ediyor? Y ada çocuklarınız internette neler seyrediyor, kimlerle konuyor arkadaşları kim? Artık bunları öğrenmek için TeenSafe (Güvenli Gençlik) isimli bir akıllı telefon uygulaması var.

Akıllı telefonların gençler arasında daha doğrusu herkes tarafından daha yaygın kullanılmaya başlamasından sonra özellikle anne-babalarda çocuklarının ne yaptıklarına dair merak duygusu gelişmeye başladı. TeenSafe uygulamasıyla anne-babalar çocuklarının internette neler yaptıklarını takip edebiliyorlar.

Uygulama ebeveynler için bir anlamda ajanlık yapıyor. Bu arada uygulamayı geliştiren uzmanlar ebeveynlere çocuklarına telefonlarının izlendiğini söylemeleri gerektiğini tavsiye ediyor. Ama uygulama gizli bir şekle de çalışabiliyor ve kullanıcının sosyal medya paylaşımlarını ve en çok kullandıkları mesajlaşma uygulamalarından gönderilenleri dahi izleyebiliyor.

Uygulama şu an için ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yalnız çalışıyor, yakın zamanda ise İngiltere’de de olacak.

4 YILDA 800 BİN ÜYE

2011 yılında ilk çıktığından bu yana 800 bin kişi uygulamaya kaydolmuş.

Bu arada bu amaçla geliştirilmiş bir diğer uygulama da MamaBear. Bu uygulama ise kişinin haberi olmadan çalışmıyor ve uygulamayı kullanan kişinin trafikte aşırı hız yapması halinde bile uyarı verebiliyor. Uygulama ayrıca, kişinin aracı önceden belirlenen sınırların dışına çıktığında da bildirim gönderiyor.

Günümüz gençlerinin teknolojik bilgisini de göz önüne alırsak bu tür uygulamaları alt etmeleri pek de zor değil. Ancak uygulamalar da aptal değil ve bu tür durumlara da hazır bir şekilde yazılmış. Kullanıcı telefonu kapatmaya kalkarsa, siz sadece belirli kişileri arayabilecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Bazı kişiler bu uygulamaların eşler ya da çalışanlarına güvensiz patronlar tarafından kötüye kullanılabileceği konusunda uyarıyor.

ABD'li yetkililer de benzer bir endişeyi paylaşıyor. Hatta geçen yıl FBI StealthGenie ismi verilen bir uygulamayı pazarlayan bir adamı yakalayarak 500 bin dolar cezya çarptırdı.

Bu uygulamaların ABD'de kullanımının yasal olmasının iki şartı var. Uygulama, uygulamayı satın alan kişinin ya 18 yaş altı çocuğunu izlemek için, ya da uygulamayı alan kişinin altında çalışan birinin telefonunda çalışanın onayı ile ve kendisine bildirilerek kullanılmak zorunda.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler