Diyanet, Abdülhamid’i ''Baştacı'' ilan etti

Diyanet, Abdülhamid’i ''Baştacı'' ilan etti

Diyanet'in ‘Çocuk Takvimi'nde Abdülhamid ''baştacı'' edilerek övülürken, Atatürk ise ''Önemli Günler'' başlığı adı altında anlatıldı.

Diyanet'in ‘Çocuk Takvimi'nde, Padişah Abdülhamit “Baştacı” (TDK: Çok sevilen kimse/ çok beğenilen şey), Türkiye Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise 10 Kasım'da “Önemli Günler” başlığı altında anıldı.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; takvimde, “Baştacı” ifadesi altında “Sultan II. Abdülhamid Han” başlıklı metinde yer alan bazı cümleler şöyle: ‘'II. Abdülhamid Han, memlekette kâğıt, çini ve kumaş gibi pek çok fabrika açtırmış, Hicaz Demiryolu'nu yaptırmış, ülkemize telefonu getirmiştir. İstanbul Boğazı için proje çizdirmiştir.”

“Önemli Günler” başlığı altında da 10 Kasım Atatürk'ü Anma Haftası için şu ifadeler kullanıldı: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 sabahı aramızdan ayrılmıştır. O, son günlerinde bile ülke sorunları ile ilgilenmeye devam etmiştir. Vefatı bütün milleti derinden üzmüştür. 10-16 Kasım Atatürk'ü Anma Haftası'dır. Hafta içinde yurdun her köşesinde değişik etkinliklerle anma törenleri düzenlenir. Hafta dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal ile tüm silah arkadaşlarını saygı ve şükranla yâd ederiz.''

Editörün notu: Türk Dil Kurumu'na göre; ''baş tacı'' ayrı yazılmaktadır. Haberde ''baştacı'' olarak bitişik yazılan görsel ve bölümler Diyanet'in Çocuk Takvimi'nden alıntı yapılan bölümlerdir.