Sağlık Personeli

Diyaliz Teknikerleri Sertifikaların Durdurulmasını İstiyor

Atama bekleyen Diyaliz Teknikerleri Birliği, Yüksek okul ve üniversitelerin bünyesindeki  2 yıllık eğitim süresine sahip, ön lisans programlarının önemli bir parçası olan diyaliz teknikerliğinin günden güne mezun ve işsiz sayısı arttığını belirterek sertifika alınarak diyaliz ünitelerinde başka bölüm mezunlarının çalıştığını ifade etmektedirler ve düzenleme yapılması talebini ortaya koyuyorlar.

Mağduriyetin giderilmesi için düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirten adaylar şunları ifade etti.

DİYALİZ TEKNİKERLERİ HANGİ YETKİLERE SAHİPTİR?

“Sağlık Bakanlığının 2014 yılında güncellediği görev tanımında diyaliz teknikerleri hemodiyaliz ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur.  Diyaliz hastalarını diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirir. Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütür. Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartar, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapar ve tedavilere ilişkin kayıtları tutar. Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirir, diyaliz giriş yerinin bakımını yapar, hemodiyaliz işlemini başlatır ve bitirir. Diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri alır, oluşması halinde hekime haber verir.

DİYALİZ TEKNİKERLERİNİN MEZUN SAYISI 5 BİN 

Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından hemşire unvanlı kişilere diyalizde çalışma sertifikası vermiş ve yukarıda saymış olduğumuz yönetmeliğe göre Diyaliz teknikerlerine tanımlamıştır. Günümüz itibarıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde diyaliz hastaları artmış ve hemşirelere verilen sertifikalar da çoğaltılmıştır. Aynı şekilde üniversitelerde diyaliz teknikerliği programında yaygınlaştırılmıştır. Bugün diyaliz teknikeri mezun sayısı ortalama yıllık beş bin kişi civarındadır.

‘VERİLEN SERTİFİKALAR DURDURULSUN’

Sağlık Bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan sertifikalı hemşire sayısı dört bin civarında. Kamuda görev yapan Diyaliz teknikeri sayısı da üç yüz atmış civarında. Biz diyaliz teknikerleri bakanlığımıza dilekçeler göndererek durumu izah etmeye çalıştık. Ve diyaliz teknikeri mezun sayısı yeterli sayıda olduğu içinde bakanlığımızın bölümümüze atama sayısını arttırmasını talep ettik. Bugün kamu hastanelerinde diyaliz servisinde çalışan hemşireler eski görev yerleri olan, servislerine çekilirse hem Türkiye geneli hemşire ihtiyacı karşılanmış olacak hem de diyaliz teknikerleri alanlarına geri dönecek. O yüzden sağlık bakanlığımız diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır. Artık, biz diyaliz teknikerleri yeterli mezun sayısına ulaştığımız için hemşire unvanlı kişilere verilen diyalizde çalışma sertifikasının durdurulmasını talep ediyoruz.”

Kamupersoneli.net | ÖZEL İÇERİK 

Bir Yorum

  1. Diyaliz teknikeri hakkettiği değeri elbet bir gün alacaktır

  2. Diyaliz teknikerleri yerini alsın, hemşireler teknikerlerin işini yapmayı bıraksın

  3. Diyaliz teknikerleri işsiz iken hemşirelere sertifika gereksizdir.diyaliz teknikerleri mağdur durumda atanamıyoruz.

  4. biri sertifikaya dur desin. diyaliz teknikerleride işini yapsın