12 Aralık 2019 10:26

DİSK: İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, "insanca yaşayacak asgari ücret" talebiyle İstanbul ve Adana'da basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), insanca yaşayacak asgari ücret talebiyle İstanbul ve Adana'da basın açıklaması yaptı.

DİSK Yönetim Kurulu, 2020 asgari ücret tespit sürecine ilișkin yürütülen "İnsan Onuruna Yarașır Asgari Ücret: 3200TL Net!" kampanyası kapsamında Beșiktaș Barbaros Meydanı'nda saat 12.30'da açıklama ve bildiri dağıtımı yaptı. "Asgari ücret, Türkiye'de milyonlarca insanın meseledir" diyen DİSK Bașkanı Arzu Çerkezoğlu, "Aynı zamanda asgari ücret memleket meselesidir. Bundan dolayı asgari ücretin demokratik bir biçimde belirlenmesi gerektiğini, gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmesi gerektiğini, uyușmazlık durumunda grev hakkının da olması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücret enflasyon karșısında, döviz kuru, altın fiyatları karșısında kaybının giderildiği, büyümeden, milli gelir artıșından payını alan tümüyle vergi dıșı bırakılan, gerçek bir geçim ücreti olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Önümüzdeki yıl için asgari ücretin en az net 3 bin 200 TL olması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Bütün Türkiye'yi de ișyerlerinden, meydanlara, sokaklara kadar bu mücadeleye örgütlüyoruz. Herkesi de insan onuruna yaraşır bir asgari ücret için omuz omuza olmaya çağırıyoruz" dedi. Çerkezoğlu'nun açıklamasının ardından DİSK üyeleri taleplerini içeren bildiri dağıtıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


ADANA'DA ASGARİ ÜCRET EYLEMİ YAPILDI

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği insanca yaşayacak asgari ücret talebiyle basın açıklaması yaptı. Temsilcilik binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya KESK, TMMOM, EMEP, CHP, HDP, ESP, Halkevleri, CHP Adana milletvekilleri Müzeyyen Şevkin ve Ayhan Barut ile Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Funda Buyruk destek verdi. Basın açıklamasını okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, ülkeyi yönetenlerin krizden çıkış için “düşük ücret politikası” rotasının sonucu olarak ortalama ücrete dönüşen asgari ücretin milyonların meselesi haline geldiğini belirterek insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ettiklerini söyledi.

İMF POLİTİKALARI UYGULANIYOR

Yaz aylarında, kamu emekçilerinin ve kamu işçilerinin toplu sözleşmelerinde ortaya çıkan rakamların bu politikanın yansıması olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Daha da kötüsü ülkeyi yönetenler IMF’nin bu konudaki tavsiyesini de Yeni Ekonomi Program adı altında benimsedi ve programına koydu. Eylül ayında IMF’nin yayınladığı Türkiye raporunda ‘ücretleri, gerçekleşen enflasyon oranında değil hedeflenen enflasyon oranında artırın’ denildi,  bir hafta sonra Hazine ve Maliye Bakanı asgari ücreti bu şekilde belirleyeceklerini ilan etti. Bilindiği gibi 2020 yılı için hedef enflasyon yüzde 8,5 olarak açıklandı” şeklinde konuştu.

GEÇİM ÜCRETİ VE MİLLİ GELİR ARTIŞI DİKKATE ALINARAK BELİRLENMELİ

Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmasını ve işçinin ailesinin de dikkate alınmasını isteyen Gündoğdu, “Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır. Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır. Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır. Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır. Hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda 2020 yılı asgari ücreti en az net 3 bin 200 TL olmalıdır” dedi.  

TAVAN ÜCRET OLMAMALI

Açıklamada CHP Adana milletvekilleri de konuştu. Ayhan Barut konuşmasında asgari ücretin  insanca yaşam kriterlerinin çerçevesini çizmesi gerektiğini belirterek "Yoksulluk sınırı 6 bin liranın üzerine çıkmış. İstenen rakam çok değil. Asgari ücret tavan ücret olarak uygulanmamalı, asgari ücretin üzerinde ücretler uygulanmalı" dedi.

Müzeyyen Şevkin de asgari ücretten alınan vergilere dikkat çekerek "Pırlantadan vergi almayan, yatlardaki yakıttan vergi almayan bu hükümet zaten asgari ücretten de vergi almamalıdır. Asgari ücret en az 3 bin 200 lira olmalıdır" dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Davutoğlu kimdir? Ahmet Davutoğlu’nun siyasi hayatı

SONRAKİ HABER

Stajyer öğrenci iş makinesinin altında kalarak yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...