• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
Dışişleri Bakanlığı`ndan İsviçre`ye sert tepki!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA (AA) Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Haffner'in şehir dışında olması nedeniyle yardımcısını çağırarak Türkiye'nin konuyla ilgili tepkisini iletti.

Bakanlığa Cumartesi günü saat 19:00'da giden İsviçreli yetkiliye, Bern'de düzenlenen miting ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eylemlerin protesto edildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Pazar günü de İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Haffner'i çağırdı. Bakanlık kaynakları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Kaan Esener'in saat 15:00'te görüştüğü Haffner'e, duyulan rahatsızlığı bir kez daha dile getirdiğini aktardı.

Kaynaklar, Haffner'e suçluların gecikmeden tespit edilerek adalet önüne çıkarılması, hak ettikleri cezaya çarptırılmaları ayrıca bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması yönündeki beklentinin iletildiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Burkhalter ile görüştü

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada ise, "şiddet ve terörü açıkça teşvik içeren bu gösteriye izin verilmiş olmasının Türkiye tarafından protesto edilerek, söz konusu suç karşısında derhâl adli tedbirler alınması talebinin; İsviçre'nin Ankara'daki Geçici Maslahatgüzarı Natalie Germaine Cathrine Marti'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması ve İsviçre makamları nezdinde de Bern Büyükelçiliği'nin girişimde bulunması suretiyle İsviçre tarafına bildirildiği" ifade edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter'i arayarak tepkisini dile getirdiğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:

"İsviçre federal ve yerel makamlarının bu aleni suç konusunda atacağı adli ve idari adımlar Bakanlığımızca yakından takip edilecek olup, bu konudaki girişimlerimiz sürdürülecektir. Teröre ve teröristlere destek mâhiyetindeki bu kabul edilemez olayda, göstericilere ülkemizdeki referandumla ilgili propaganda imkânı da tanınmış olması ibret vericidir."

Kalın'dan tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsviçre makamlarının PKK'nın mitingine izin vermesini en güçlü şekilde kınadıklarını vurgulayarak, "Her fırsatta Türkiye ve Avrupa'daki Türk toplumu aleyhine adımlar atanların, terör örgütü PKK'ya ait sembol ve sloganlara göz yumması kabul edilemez" dedi.

Kalın, açıklamasında şunları söyledi:

"Terör örgütü tarafından düzenlenen bu etkinlikte, açıkça Cumhurbaşkanımızın hayatına kastedilmesi çağrısında bulunulması karşısında 'barışçıl gösteri' bahanesine başvuran İsviçre hükümetini, terör örgütlerine destek vermeyi bırakmaya davet ediyoruz. Teröristlere meşru aktör muamelesi yapmanın izahı mümkün değildir. Yapılanlar açıkça teröre destek olmaktır. İsviçre hükümetini sorumlulardan hesap sorulması ve gelecekte benzer olaylar yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."

PKK, İsviçre'de terör örgütleri listesinde yok

ABD ve AB'nin aksine PKK, İsviçre`de terör örgütleri listesinde bulunmuyor. Buna rağmen, İsviçre Federal Savunma, Sivil Savunma ve Spor Bakanlığı tarafından yayınlanan "İsviçre'nin Güvenliği 2015" başlıklı yıllık güvenlik raporunda da PKK "şiddet potansiyeli azalmayan ve şiddete başvurabilen aşırıcı terörist grup” olarak nitelendirilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Kasım 2016'da İsviçre'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde PKK ve terör listesinde olan DHKP-C'ye yönelik tedbir alınmasını veya bu örgüt mensuplarının iade edilmesini uluslararası hukuk çerçevesinde istediklerini belirtmişti.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Didier Burkhalter ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kendi hukukunuza uygun bir şekilde de bu evrensel hukuktur, İsviçre bu konuda örnektir, tedbirler alınmasını istiyoruz. Yoksa bu teröristleri şuradan ırmağa ya da göle atmanızı istemiyoruz biz. Ya bize iade edin ya da gerekli cezayı çeksinler diyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir