Disiplin cezası silinmesi ve 8 yıla 1 kademe uygulaması

Disiplin cezası silinen memur, 8 yıla bir kademe uygulamasından yararlanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ağustos 2018 11:05, Son Güncelleme : 13 Ağustos 2018 00:28
Disiplin cezası silinmesi ve 8 yıla 1 kademe uygulaması

SORU: Merhaba 8 yıla bir kademe uygulaması hakkında bir sorum olacaktı.Ben 2012 yılında bir uyarı cezası aldım 2017 yılında bu cezam silinmesine rağmen 2018 yılında bir kademe alamadım çünkü önemli olan son 8 yılda ceza almamış olmakmış.cezam silinse bile bir anlam ifade etmiyormuş.sizce bu uygulamada bir sıkıntı yok mu?madem cezanın silinmesi bir işe yaramıyor ve bu durum her zaman karşıma çıkacak o zaman 5 yıl sonra cezanın silinmesinin ne anlamı var ki?

CEVAP : Devlet Memurları Kanununun "Kademe ve kademe ilerlemesi" başlıklı 64. maddesinin 4. fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"..Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır...)

Devlet Memurları Kanununun "Yükselinebilecek derecenin üstünde bir dereceye yükselme" başlıklı 5. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Bu kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir."

Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının bir süre sonra özlük dosyasından silinmesi" başlıklı 133. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.

Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından çıkarılmasında disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır."

Sonuç ve Değerlendirme:

Disiplin cezası alan bir memurun idare mahkemesine başvurarak iptal davası açtığı durumlarda idare mahkemesince iptal kararı verilmesi halinde disiplin cezası hiç verilmemiş, yok hükmünde kabul edilir. Devlet Memurları Kanununun 133. Maddesine göre disiplin cezalarının silindiği durumlarda ise disiplin cezasının silinmesi, silinme tarihinden öncesine etki etmeyecektir. Mahiyeti itibariyle disiplin cezasının silinmesi, silinme tarihinden sonrasına etki eder. Bu nedenle herhangi bir disiplin cezası almaksızın 8 yıl geçmesi gerekmektedir. Eğer disiplin cezası verilmişse süre sıfırlanır ve disiplin cezası verildiği tarihten itibaren 8 yıl geçmesi gerekir. Konu hakkında Devlet Personel Başkanlığının 18.08.2016 tarihli ve 4871 sayılı görüşü de bu yöndedir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber