DİNAR BELEDİYESİ ULUSLAR ARASI YAŞLI BAKIM AĞI ve YEREL YÖNETİMLER SEMPOZYUMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Dinar Belediye Başkanlığının yürütücülüğünde Ulusal Yaşlılık Konseyi ve Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği iş birliği ile Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından diğer yerel yönetimlerinde bulunduğu I.Uluslararası Yaşlı Bakım Ağı ve Yerel Yönetimler Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma  Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin,Dinar Belediye Başkanı ve Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı Saffet Acar, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan, Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi,Bandırma Belediyesi,Odunpazarı Belediyesi,Kadirli Belediyesi ve Muratpaşa Belediyelerinde görevli olan gerontologlar ve sosyal çalışmacılardan oluşan temsilciler  katıldı.

Açılış konuşmasında konuşan Belediye Başkanı Saffet Acar “Türkiye’de büyük eksikliklerden olan ve Ulusal Yaşlılık Konseyince fark edilen ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın düzenlediği bir çok yaşlılık çalıştayında da konuşulan “Yaşlılara Hizmeti kim vermeli” Merkezi yönetim mi, yerel yönetimler mi tartışmaları artık yavaş yavaş yerine oturmaya başlamış ve Yaşlılara hizmeti biz yerel yönetimlere bırakılması konusunda gerekli girişimlere başlanmıştır.

Dinar Belediye Başkanlığı olarak fark ettiğimiz bu durumda yerel yönetimler olarak “yaşlılarımıza ne tür hizmetler veriyoruz, bunların yanlışları doğruları sürdürülebilirlikleri nelerdir” ve bir gün resmi olarak Yaşlı hizmetlerinden sorumlu kurumlar yerel yönetimlerdir konusunda belediye kanunu çıktığında ülkemizdeki belediyeler yaşlılarına hizmet etmeye hazırlar mı konularının tartışılacağı ve birbirimize örnek olacak çalışmaların doğacağı Türkiye’de ilk olan I. Uluslar arası Yaşlı Bakım Ağı ve Yerel Yönetimler Sempozyumuna hoş geldiniz.

Burada ülkemizden ve yurtdışından yaşlılık konusunda uzman Tıp, sosyal bilimler, gerontoloji,yaşlı bakımı, psikoloji gibi bir çok alandan çok sayıda bilim insanı var ve bu arkadaşlarımızın çalışmalarını uygulayabilecekleri yada uygulatabilecekleri memleketin çeşitli yerlerinden gelmiş kendi belediyesinde yaşlılık ve diğer sosyal işlerde görevli şube müdürleri,memurlar ve sorumlu kişiler var. 

Bu sempozyumun en büyük amacı bilim camiasını ve uygulayıcı kitleyi bir araya getirmek olmuştur ülkemizdeki bir eksiğin giderilmesi için Dinar Belediyesi kendi imkanlarıyla bilimi ve kurumları bir araya getirmiştir. Buradan şunu söylemek istiyorum, ülkemizde bilimin istenilen seviyede olmadığını hepimiz biliyoruz bilim insanlarımız ise tam tersi olarak sayıları bir hayli fazla ve kendi alanlarında çalışmalarını sürdürüyorlar ancak bir hipotez uygulanıp teoriye dönüşmek için çabalanmadıkça hipotez olarak sadece kitaplarda yerini alacak ve sadece okunarak öğretilmeye çalışılacaktır. Biz belediye başkanları olarak bu hipotezlerin teori ve bilimsel kanunlar olabilmesi için uygulayıcı alanlar açmalı ve üniversitelerimizden istekli akademisyenlerimizi oralarda değerlendirmeliyiz.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyetine bağlı yerel yönetimler olarak birbirimizden haberdar olmalı ve birimizin yaptığı yanlışı diğerimizin düşmemesi için birbirimize destek olmalıyız, bu konuda Amerikayı Yeniden keşf etmeye gerek yok, yerel yönetimler olarak hem birbirimizin ufkunu açıcı hem de daha iyisini yapıcı çalışmaları sürdürmeliyiz bunlar içinde bu gibi toplantılar devam etmelidir, desteklenmelidir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının düzenlemiş olduğu bir çok toplantıda ayrıca ifade ettiğim bir şey var, Yaşlılara hizmet etmek yerel yönetimlerin işi olmalıdır çünkü o bölgedeki insanı, yöreyi, eksiklik ve ihtiyacı yerel yönetici olarak bizler biliyoruz ancak bu konuda belediyelerimize Yaşlı Bakım Fonu gibi fonların merkezi yönetimden yerel yönetime gönderilmesi ve bizlerin desteklenmesi gerekmektedir.

Bu dileklerimle I. Uluslar arası Yaşlı Bakım Ağı ve Yerel Yönetimler Sempozyumunun ülkemize hayırlı olmasını ve tüm belediyelerimize örnek olmasını diliyor, bir sonraki toplantılarımızı daha çok belediyenin katılımıyla gerçekleştirebilmeyi ümit ediyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hepinize saygı ve selamlarımı iletiyorum” dedi.

Oturumların soru cevap kısmında söz alan Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin  yapılan orgazisayonun nekadar manidar olduğunu belirtirken bu sempozyumun Dinar’ın ev sahipliğinde gerçekleşmesinden de ayrıca mutlu olduğunu belirtti,insan ömrünün giderek uzadığını ve buna bağlı olarak ülke nüfusunun  giderek yaşlandığını belirten Şahin ilgili mevzuatların bir an önce çıkarılması ve yaşlılarımıza daha iyi hizmet yollarının aranması gerektiğini aktardı.

Dinar’da ilk gerçekleşen bu sempozyumun ülkemizde devamının geleceği ve konuyla ilgili tüm belediyelerin bir sonraki toplantılara gelmeleri için çağrılarda bulunulara sempozyum sona erdi.