Dilovası Systemair HSK işçileri neden direnişte? | EMEP İlçe Başkanı Korkmaz anlattı

Systemair HSK'de Birleşik Metal-İş'e üye olduktan sonra zorla ücretsiz izne çıkarılan işçilerin direnişini ve yaşananları Emek Partisi Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz aktardı.

20 Ekim 2020 10:10
Paylaş

Adem KORKMAZ
Emek Partisi Körfez İlçe Başkanı

Systemair HSK fabrikasındaki 45 işçi, Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için ücretsiz izne çıkarıldı. Systemair, Türkiye'de sara hastaneleri, tüneller gibi büyük yapılara iklimlendirme ve havalandırma sistemleri üreten, yani kamuya üretim yapan bir fabrika. Pandemi döneminde de işçilerin çok yoğun çalıştırılması sonucu fabrikaya teşekkür belgesi verildi. Ancak gelinen noktada aynı işçiler anayasal haklarını kullandıkları için cezalandırılarak zorla ücretsiz izne çıkarıldı.

Pandemi döneminde hükümetin patronlara yaptığı "ücretsiz izin kıyağı", işçiler üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanılageldi. Güya üretim kapasitesi düşen işyerlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri ve işçilerin de bu dönemde mağdur olmaması için ortaya konan ücretsiz izin uygulaması, patronların kendi lehlerine kullandığı bir silah oldu.

PATRON "ÜRETİM DURDU" DİYOR, İŞÇİLER AKSİNİ SÖYLÜYOR

Systemair HSK fabrikası patronu da, sendika üyesi olan işçilerin ücretsiz izne zorlanmasını bu bahane ile yani "üretim durdu" diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor. Ancak fabrika içerisinde üretime devam eden işçiler ise tam tersini söylüyor. İçerideki işçiler, üretimin devam ettiğini ve ellerinde çok fazla iş biriktiğini belirtiyor.

SYSTEMAIR YÖNETİMİ BAKANLIK KARARINI TANIMIYOR

İşçilerin çok net bir ifadesi var: Ben yanlış bir şey yapmadım, anayasal hakkımı kullandım ama işveren anayasayı çiğniyor! Systemair patronu, işyerinde örgütlü ve yetkili olduğu bakanlık kararıyla sabit olan Birleşik Metal-İş sendikasını tanımıyor. Dolayısıyla bakanlığın kararını da tanımıyor ve anayasayı çiğniyor!

İŞÇİLER VE AİLELERİ CANLARIYLA TEHDİT EDİLİYOR

İçeride çalışmayı sürdüren işçiler üzerlerinde çok ciddi bir baskı olduğunu belirtiyor. Pandemi döneminde pek çok fabrikadaki işçi, Kovid-19'un işyerlerinde çok hızlı yayıldığını ifade etti. Fabrikalarda yan yana ve uzun saatler süren üretim, pandeminin yayılma hızını artırdı. Systemair HSK patronu ise işçilere "Sizin eşleriniz dışarıda dolaşıyor ve virüsü size bulaştırıyor, siz de buraya bulaştırıyorsunuz" gibi küstah bir dil kullanıyor. Ancak tüm bunlara rağmen pandemi döneminde vites artırılarak üretim sürdürülürken ve ücretsiz izin uygulamasına başvurulmazken, bugün işçiler sendikalı olunca patron işçileri ücretsiz izne çıkarıyor. Burada ciddi bir çelişki ve hukuksuzluk var. Yasalar işverenin lehine, işçinin aleyhine kullanılıyor.

Emek Partisi olarak Dilovası Organize Sanayi Bölgesine geldik. Burada ayrıca Özer Elektrik fabrikası işçileri de yine Birleşik Metal-İş'te örgütlendikleri için işten atılmıştı. O işçiler de sendikalı olarak işe dönmek için direnişlerini sürdürüyor. Burada iki fabrikanın işçileri arasında güçlü bir dayanışma duygusu var. Tüm işçiler kararlı bir şekilde sendikanın işyerlerine girmesi gerektiğini ve hakları için mücadele edeceklerini vurguluyor.

Yarın (21 Ekim Çarşamba) 16.30'da, tüm işçiler aileleri ve çocukları ile Systemair HSK fabrikası önünde olacak. Biz de Emek Partisi olarak tüm semtlerdeki, mahallelerdeki işçileri Systemair işçilerinin haklı mücadelesine destek vermek için fabrika önüne çağırıyoruz.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKP Gençlik Kolları 'sen kimsin' diye sordu, sosyal medyadan yanıt geldi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Senin fikrin ortaçağ fikri bile değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa