Belediyelerin gelirlerindeki kesinti çok fazla

Yaptığı ihracat nedeniyle alınan vergi iadelerinin, şehrimizde toplanan genel vergiden mahsup edilmesi nedeniyle, bu göstergeye bağlı olarak İller Bankası’nın Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği bütçe kimi aylarda eksiye bile düşüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası’ndan aldığı pay da oldukça düşük seviyelerde yer alıyor. Bu hesaplamalar nedeniyle, Sakarya şehri Kocaeli nüfusunun yarısı olmasına rağmen, yaklaşık olarak 10’a biri kadar ödenek alabiliyor.

Sorunu ilk olarak Komisyona taşıdı

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, önceki hafta konuyu TBMM - KİT Komisyonunda İller Bankası Genel Müdürü’ne aktarmış ve “Bu haksızlığı düzeltin. Şehrimiz ihracat yapıyor diye bu şekilde cezalandırılmamalı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin bu nedenle İller Bankasından aldığı payın düşürülmesi haksızlık” şeklinde ifadelerde bulunmuştu. Milletvekili Dikbayır, konuyu kanun tasarısına dönüştürerek, TBMM gündemine de taşımaya hazırlanıyor.

Kanun teklifi için tüm Milletvekillerinden destek isteyecek

Hazırladıkları kanun teklifinin çok kısa bir süre içerisinde Meclis gündemine getirmek istediklerini ifade eden Milletvekili Dikbayır, “Daha önce de Komisyonda ifade ettiğim gibi ben İYİ Parti Milletvekiliyim. Sakarya’daki belediyeler şu anda AK Partili. Ama bu üzerinde siyaset yapılmaması gereken bir mesele. Dolayısıyla bu konuda tüm Sakarya Milletvekillerini de ziyaret ederek, kanun teklifimize destek vermelerini talep edeceğim.” Diye konuştu.

‘İnşallah siyasete kurban edilmez’

Sakarya’nın en ciddi konularından biri olan meselenin daha önce çözüme kavuşturulamamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Dikbayır, “Sakarya’nın en ciddi sorunu senelerdir çözülmemiş. Tek başına iktidarlar, Sakarya’da 6-0 olduğu zamanlarda bile çözülmemiş. Bu Belediye başkanlarının çözeceği bir sorun değil. Milletvekillerinin görevi. Biz şimdi üzerimize düşeni yapacağız. 16 senedir çözülmeyen sorun, inşallah şimdi de siyasete kurban edilmez.” dedi.

Editör: TE Bilişim