Bu haber kez okundu.

DİKA Bölgenin Parlayan Yıldızı
banner229

2009 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), 5449 şayili Kalkınma Ajanslarının Kurulusu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde "Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak" amacıyla, kurulmuş bir kamu kurumudur.

Ajansın mali kaynaklarının %90' i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı  Kalkınma Ajansı Genel Müdürlüğü tarafından milli bütçeden sağlanmaktadır.

Karar organı olarak Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerinin Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ve Ticaret Sanayi Odası Başkaları’nın oluşturduğu Yönetim Kurulu; icra organı olarak Genel Sekreterlik tarafından yönetilen Ajansın merkezi Mardin’de yer alırken; Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak  illerinde bulunan Yatırım Destek Ofisleri ile de bölgesine hizmet vermektedir.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın 2019 Yılı dönem başkanlığı Şırnak Valisi Mehmet Aktaş tarafından yürütülmektedir.

Ajans bölgesel programları ve bunlara uyumlu olarak geliştirilen destek mekanizmaları yoluyla bölge potansiyelinin harekete geçirilmesini hedeflemekte ve bölgedeki kamu kurumları, üniversiteler, özel kesim ve sivil toplum örgütlerinden oluşan paydaşları ve Yönetim Kurulu ile birlikte bölgesel gelişme dinamiklerini bütün aktörlerin katılımını sağlayan bir anlayışla, bu aktörleri harekete geçirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Somut hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden bilinçli adımlar atılması, stratejik kurumsal yaklaşımlar geliştirilmesi günümüz yönetim anlayışında bütün taraflarca kabul edilen bir gerçektir.

DİKA da bu doğrultuda 2009 yılından bu yana bölgedeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve ortak çalışma imkânlarının geliştirmesi için planlama ve uygulama faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bölgenin gelecek hedeflerine bir adim daha yaklaşabilmesi için kaliteli hizmet sunumu, kurumsal politika geliştirme, etkin kaynak planlaması ile etkili uygulama, izleme ve değerlendirme yapmak amacıyla birbirini destekleyen ve tamamlayan çalışmalar sürdürmektedir.

Özellikle projelerin sürdürülebilir olmasına özen gösteren Dicle Kalkınma Ajansı, istihdam gerçekleştirilen projelere artı puanlar sağlamıştır.

Ajansın verdiği hibe miktarının yani sıra, proje sahiplerinin eş finansmanıyla birlikte Bölgede ciddi bir yatırım sinerjisi oluşmuştur. Hizmete başladığı 2009 yılından 2018 yılının başına kadarki dönemde Dicle Kalkınma Ajansı Proje Teklif Çağrısı, Güdümlü Proje, Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik destek olmak üzere TR83 Bölgesi paydaşlarına yüzlerce projeye hibe desteği vermiştir.

8 çalışma dönemini geride bırakmış olan Dicle Kalkınma Ajansı için 2019 yılı Ajansın bölgesinin potansiyelini harekete geçirmek için paydaşlarıyla iliksilerini pekiştireceği; ayni zamanda tanıtım faaliyetlerinin ve kurumsal iliksilerin geliştirileceği bir yıl olarak planlanmıştır.

Bu çalışma yılında Ajansın tanınırlığını, etkinliğini artırmak ve katılımcı politikaları pekiştirmek, Bölge'nin dışa açılmasını sağlamak ve potansiyelini harekete geçirmek üzere öncü faaliyetler yürütülecektir.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, "Ajans sağladığı mali desteklerle bölgede ekonomik, sosyal ve mekânsal kalkınmayı desteklerken bölgemizde kurumsal kapasitenin gelişmesine ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesine de katkı vermektedir" diye konuştu.

Altındağ, "Bu kapsamda Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak  illerinde 2019 yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı kapsamında destek sağlanacaktır" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.