Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bayrama az bir süre kala hazırlıklar sürüyor. Bu yıl da evlerde olacağımız için bayramlaşma yine dijital kanallardan gerçekleşecek. Bu nedenle haberleşme uygulamalarının rekor kırması bekleniyor. Bu dönemde 65 yaş üstünün de teknoloji kullanımı hızla gelişiyor

Tam kapanma süreci sonrasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bayramda evdeyiz. Geleneksel bayramların dışında farklı bir bayram yaşayacağız. Pek çok alanda olduğu gibi bayramlaşmada da haberleşme uygulamaları, internet, cep telefonu öne çıkacak.

Haberin Devamı

Cep, tablet ve bilgisayara indirilip kolayca kullanılabilen haberleşme uygulamaları bu bayram da hayat kurtaracak. Büyüklerimizin evlerde tek başına olduğu bu dönemde bu uygulamalar sayesinde bayramlarını kutlarken, yalnızlıklarını bir nebze olsun unutmalarını sağlayacağız.

Dijital bayramlaşmada rekor bekleniyor

Hangi uygulamalar gözde?

Özellikle 65 yaş üstü büyüklerimizin kullandığı uygulamalar bu dönemde önem kazanıyor. Başta WhatsApp, Facebook Messenger olmak üzere, BiP, Telegram, Signal, Skype, Zoom, Teams, WebEx gibi uygulamalar çok kullanılanlar.

WhatsApp, son dönemde güncellenen gizlilik ilkesi nedeniyle tepki çekse de halen en çok kullanılan anında mesajlaşma uygulaması. Bu uygulamayla yazılı, sesli, görüntülü görüşme yapmak mümkün. 65 yaş üstünün de en yakından bildiği uygulama.

WhatsApp gruplarına üye olabilir, siz de grup kurabilirsiniz. WhatsApp’la bayram boyunca 8 kişiye kadar video konferans şeklinde toplu görüntülü görüşme yapılabilir. Fotoğraf ve video da göndermek mümkün.

65 yaş üstünün aşina olduğu diğer bir iletişim uygulaması ise Facebook Messenger. Yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi. Facebook’a üye olduğunuzda otomatik olarak Facebook’taki arkadaş listenizle sohbet edebilirsiniz. Bu uygulamayı Facebook üyesi olmadan da kullanabilirsiniz.

Telegram, WhatsApp’la ilgili güvenlik endişelerinin gündeme gelmesiyle kullanıcı sayısını katladı. Anlık iletişim uygulamalarının sunduğu her şeyi sunuyor. Teknolojisi sayesinde mesajlarınızı Telegram bile göremiyor. Telefon numarası ile kayıt olunmasına karşın telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılıyor. Görüntülü ve sesli iletişim sunuyor. Türkiye’de önemli bir kullanıcı kitlesine de ulaşmayı başardı.

Haberin Devamı

Pandemide becerileri gelişti

Pandemi 65 yaş üstünün teknoloji kullanımına ivme kazandırdı. 65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Gülüstü Salur, pandemi döneminde 65 yaş üstünün teknoloji kullanımının yüzde 25 oranında arttığını belirterek, şunları söyledi:

“Onlar da hızlı bir şekilde dijitalleşmeye dahil oldu. Akıllı telefonu olanlar, bilgisayar kullananlar bunu ilerletti. Bilmeyenler de öğrendi. İletişim, internetten alışveriş ve bankacılık işlemlerini daha kolay gerçekleştirmeye başladılar. İleri yaşta teknoloji ve dijital hizmetlerin kullanımı adım adım gelişiyor. Daha çok ihtiyaca göre gerektiği kadar öğreniliyor” dedi.

65 yaş üstüne teknoloji

Günümüzde kullandığımız cep telefonu, tablet, bilgisayar maalesef ileri yaş için biraz karmaşık kalabiliyor. Dünyada pek çok teknoloji firması onlara özel cihaz ya da uygulama üzerinde çalışıyor. Samsung, Nokia, Alcatel gibi cep telefonu üreticileri 65 yaş üzerinin kullanabileceği hem tuşlu hem de dokunmatik ekranlı modeller çıkardı. Yaşlılar için özelleştirilmiş olan bu telefonların fiyatları da bir hayli uygun. Yüklenebilecek bazı uygulamalarla da cep telefonlarını ileri yaş için daha kolay kullanılabilir hale getirmek mümkün.

Haberin Devamı

Telefonlardaki yazıları ve simgeleri büyütebilirsiniz. Uygulama mağazalarında bu yönde onlarca seçenek var. ‘Yaşlılar için telefon’ ve ‘Magnify’ bunlardan sadece ikisi. Bu uygulamalar dijital bir büyüteç işlevi görüyor.

Video konferans kurtarıcı

Zoom pandeminin yıldızı parlayan video konferans uygulaması. Daha çok iş amaçlı kullanılsa da arkadaş ve aile gruplarında kullanımı yaygın. Daha güzel özellikler sunsa da ileri yaş grubu için biraz karmaşık bir yapısı olabilir. 65 yaş üstüne kullanımını öğrettiyseniz ve cihazına indirdiyseniz bayramlaşmada kullanabilirsiniz. 40 dakika ücretsiz konuşulabiliyor. Aynı anda 100 kişiye kadar kişiyle görüşmeyi sağlıyor. ‘Yeni Toplantı’ başlat seçeneğiyle toplantı başlatıp bayramlaşabilirsiniz.

BiP arkasında Turkcell’in olduğu yerli mobil uygulama. Tüm operatör aboneleri kullanabiliyor. Mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunuyor. Ayrıca grup mesajlaşması, konum paylaşma, mesaj ile para transferi gibi farklı özellikleri de var. 10 kişiye kadar görüntülü görüşme imkanı sunuyor. Mobil, web ve tablet üzerinden sevdiklerinizle görüşebilirsiniz.

Dijital bayramlaşmada rekor bekleniyor

YENİ ÜRÜN

5 dakika şarjla tüm gün kullan

Huawei’nin tüm gün kandaki oksijen doygunluğunu (SpO2) ölçen saati Watch Fit Elegant, Türkiye’de satışa sunuldu. Saat 96 farklı spor modunda kullanabiliyor, hava durumu ve ayın evreleri gibi konularda daha fazla bilgi edinmenizi sağlıyor.

Akıllı saat, kullanıcılara 96 egzersiz modunun yanı sıra omuzlarda ve boyunda yağ yakma, tonlama ve gerginliğin azaltılması gibi çalışmaları hedeflemek için 12 kolay fitness sınıfı da sunuyor. Saat kalp atış hızı ve uyku takibi açıkken bile 10 günlük pil ömrü sunuyor. Huawei’nin hızlı şarj teknolojisini de destekleyen Watch Fit Elegant, yalnızca beş dakikalık bir şarjla tipik kullanımda tüm gün yetecek pil gücüne sahip oluyor. Fiyatı, siyah ve beyaz renk seçenekleriyle 999 TL olarak açıklandı.