Atos, Türkiye'yi “bulut yolculuğu”na çıkarmaya hazırlanıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Küresel boyutta yaşanan veri merkezli dijital dönüşüm, analitik ve bilişim teknolojilerine yönelik ihtiyacın hızla artmasına neden oluyor. Bu dijital dönüşüm bir yandan yeni iş modelleri yaratırken, diğer yandan artan siber risklere karşı korunmak için güvenli çözümleri de gerekli kılıyor.

73 ülkede bulut bilişim, büyük veri ve siber güvenlik alanları başta olmak üzere BT hizmetleri veren Atos, yıllık yaklaşık 13 milyar euro cirosu ile sektörün en büyük 10 oyuncusu arasında yer alıyor.

Amacı ise ilk beşe girmek

Savunma, üretim, finans, sağlık, perakende, medya, kamu telekom ve lojistik gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere iş teknolojileri alanında çözüm üreten Atos, bir bakıma şirketlerin geleceğe yolcuklarında bir yol arkadaşı rolünü üstleniyor.

Atos; geçtiğimiz sene işletmelere hibrit bulut, veri analitiği ve makine öğrenmesi ile dijital işyerini kapsayan yeni güvenli iş çözümleri sunmak için Google Cloud ile güçlerini birleştirdi. Anlaşma kapsamında, Google Cloud, Atos’un ‘herkese açık bulut ortağı’ oldu.

Atos’un Google işbirliği ile güçlendirdiği bulut hizmetleri; gelişmiş güvenlik, farklı sektörlere özgü çözümler sunan makine öğrenmesi yetenekleri, dijital akıllı üretkenlik ve akıllı iş birliği araçları gibi yenilikleri beraberinde getiriyor.

BT hizmetleri sektörünün geleceğine yönelik görüşlerini aldığımız ATOS Türkiye CEO’su Olivier Ventura, “Buluta inanıyoruz” derken, Türkiye’de başlattıkları “bulut yolculuğu”nun önemli fırsatlar sunacağını ifade ediyor. Ventura, Atos’un bulutun yanı sıra, Türkiye’deki diğer iki önceliğini ise kamu hizmetleri ve dış kaynak kullanımı olarak sıralıyor.

Türkiye pazarının Atos için büyük öneme sahip olduğunu belirten Olivier Ventura, “Türkiye’ye güveniyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz yatırımlar, Atos’un, Türkiye’nin geleceğine ve yüksek potansiyeline olan inancının en büyük göstergesi” diyor.

Ventura, Türkiye’de BT sektöründe yönelik en temel sorunları ise; hizmet payının yüzde 30’ların altında olması, işgücü maliyetlerinin düşük düzeyde kalması, dış kaynak kullanımının ise henüz tercih edilmemesi olarak sıralıyor. Yenetek ve insan kaynakları konusunda ise Türkiye’nin oldukça avantajlı bir konumda olduğunun altını çiziyor. Hatta Atos’un Türkiye’den Suudi Arabistan’a hizmet ihraç ettiğini ekleyerek, şunları söylüyor: “Türkiye BT hizmetleri sektöründe insan kaynakları açısından hiçbir sorun yaşamıyor; fakat pazarın donanım temelli; işgücünün ucuz; karların düşük; dış kaynak kullanımının ise yetersiz olması sektörün gelişimi açısından olumsuz unsurlar. Biz Atos olarak, sektörde yaşanan küresel dönüşümün Türkiye pazarında da hızla yaşanacağına inanıyoruz. Özellikle sanayi, perakende ve kamu sektöründe önemli dönüşümlere liderlik etmeyi hedefliyoruz.”

Veri, ekonomik bir değer haline geldi

Gelişen teknoloji ile son derece önemli bir ekonomik değer haline gelen “veri”, ekonominin üretkenliğinin arttırmasında vazgeçilmez bir role sahip. Bu süreçte verilerin korunması, düzenlenmesi ve kişisel verilerin serbest dolaşımının sağlanması önem taşıyor. Ventura, “Bulut teknolojisi sadece şirketleri değil, hükümetleri de yakından ilgilendiriyor; ama bu değişime şirketler öncülük edecekler. Türkiye’de kişisel verilerin korunmasına yönelik regülasyonlar, gelişmeleri kısıtlayıcı bir konumda. Örneğin, Google, Amazon veya Ali Baba gibi dünya devleri önümüzdeki yıllarda Türkiye’de veri merkezi açacaklar mı göreceğiz” yorumunu yapıyor.

Öngörülebilir modeller ile daha çevik şirketler

“Ventura’nın değindiği bir diğer konu da; bulut bilişim sayesinde, firmaların ihtiyaç duydukları veri merkezi veya sunucu BT kaynaklarına her hangi bir sermaye yatırımı yapmadan ulaşabilmeleri; finansal modellerini ise CAPEX'den OPEX'e dönüştürerek öngörülebilir bir model oluşturabiliyor olmaları. Şöyle diyor Ventura: “İş modelleri tamamen değişiyor. 5-10 yıl öncesine kadar herkes veri merkezi kuruyordu. Bu artık bitti. Biz bile kendi veri merkezlerimize sahip değiliz. Bu değişim şirketlere çeviklik, hız ve verimlilik getiriyor. Ve tabi ki maliyet avantajı da sağlıyor.”

Startup’lar oyun değiştirici konumunda

“Dijital dönüşüm, işin yeniden icat edilmesi anlamına geliyor bir bakıma” diyen Ventura, bu süreçte, startup’ların çok önemi birer oyun değiştirici konumunda olduklarını ifade ediyor. Ventura, “Büyük şirketler ise bu yeni fikirlerin hayata geçmesini sağlayan hızlandırıcı, güçlendirici konumundalar” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar