131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

DEVE GÜREŞLERİNE BÜYÜK İLGİ

16 Ocak 2018, Salı 06:07

     


İzmir’in Menemen ilçesinde, Ege ve Akdeniz bölgelerinden gelen 140 pehlivan deve güreş tuttu. Soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren Türkelli Güreş Arenası’nı doldurmaya başlayan 10 binden fazla izleyici, birbirinden ünlü develerin kıran kırana mücadelesini büyük bir ilgiyle izledi. Develerin mücadelesi gibi, 70 kişilik zeybek ekibinin gösterileri de büyük ilgi gördü.

Menemen Belediyesi 6. Geleneksel Deve Güreşi Festivali, soğuk havaya rağmen Menemen’in yanı sıra çevre İl ve İlçelerden 10 binden fazla deve güreşi tutkununu buluşturdu. Bayboralar, Akrepler, Tuncerler, Karadayılar, Çakıcılar gibi namlı develerin de aralarında yer aldığı 140 pehlivan deve, dolgularla yenilenerek daha kullanışlı hale getirilen Türkelli Güreş Arenası’nda kozlarını paylaştı. Develerin kıran kırana mücadelesini ücretsiz izleyen vatandaşlar, zaman zaman kaçan develerin heyecan kattığı güreşleri izlerken eğlenmeyi de ihmal etmediler. Hafta sonunu değerlendirmek isteyen vatandaşlar, soğuk havaya rağmen mangalını, etini, içeceğini kaparak güreş alanında hazırlanan römork ve kamyon kasalarında yerini aldı. Kimi pür dikkat güreşleri izlerken kimileri de davul zurna eşliğinde zeybek oynayıp eğlendi. Binlerce vatandaş haftanın yorgunluğunu yılda bir yapılan deve güreşleri sayesinde attı.

Mehteran Takımının marşları ile renklenen Deve Güreşi Festivali’nde, 70 kişiden oluşan “7’den 70’e Menemen Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu” da gösterileriyle büyük ilgi gördü. Yörük Ali, Süslü Jandarma, Harmandalı ve Kerimoğlu oyunlarından oluşan zeybek gösterilerini büyük bir ilgiyle izleyen vatandaşlar, yaklaşık 15 dakikalık halk oyunları gösterisini ayakta alkışladı. Güreşlere, Çanakkale’nin yetiştirdiği baş cazgır İsmail Sakin de manileriyle renk kattı. Türkelli Güreş Arenası’nda gün boyu çetin mücadeleler yaşandı. Kimi zaman görevlilerin develeri birbirinden ayırmakta zorlandığı Menemen Belediyesi 6. Geleneksel Deve Güreşi Festivali, baş güreşlerine katılan 10 deve sahibine kupa ve hakem heyetine şilt verilmesiyle sona erdi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler