Ülkenin ilk ve tek, Dünya'nın bu ölçekteki enerjisini güneşten sağlayan en büyük arıtma tesisi olmaya hazırlanan YASKİ Arıtma Tesisleri için geri sayım başladı. İller Bankası projeyi onaylayarak ihale sürecini başlattı. Projenin 2017 sonuna kadar devreye girmesi planlanıyor.
YASKİ tarafından yapılan ve arıtma tesisinin ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bölümünün güneşten karşılanmasını sağlayacak olan projede sona gelindi. İller Bankası projeyi geçtiğimiz aylarda kabul etmiş ve 7 milyon TL'lik projeye destek vereceğini duyurmuştu. Ardından yapılan görüşmeler sonrasında ihale şartnamesi hazırlandı. Yarın Ankara'ya gidecek olan YASKİ teknik ekibi ihale şartnamesi üzerindeki son rötuşları yapacak. Ardından proje Kasım ayında ihaleye çıkacak. İhalenin tamamlanmasının ardından 2 aylık bir yapım sürecine girilecek. Güneş panelleri arıtma tesisine getirilecek ve montajı gerçekleştirilecek. Dünyanın bu ölçekteki en büyük, Türkiye'nin ise ilk ve tek enerjisini güneşten karşılayan arıtma tesisi olacak YASKİ Arıtma Tesisinde heyecan da dorukta. Projenin tesisin enerji maliyetini büyük oranda düşüreceğini vurgulayan YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, "Bu proje her safhası kendi ekibimiz tarafından geliştirilmiş örnek bir proje. İller Bankası projemizi destekliyor. Enerji Bakanlığı ise bizim projemizin diğer illerde de yaygınlaştırılması amacıyla önümüzdeki süreçte adımlar atacak. Tesisin ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bölümü güneşten karşılanacak ve maliyetleri düşürecek. Tesisin kendi maliyetini 10 yılda amorti edeceği hesaplanıyor. Kasım ayında proje ihaleye çıkacak. İhale öncesinde son rötuşları teknik ekibimiz Ankara'da yapacak. İlimize ve ülkemize şimdiden hayırlı olsun" dedi.
YASKİ'ye kendi enerjisini üretmek için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından 1166 kWp/1000kWe gücünde elektrik üretim izni verilmişti.

 

 

Editör: TE Bilişim