Destekli MC iyi bir fikir değil

Ak Parti referandum için öncelikle MHP’ye, Devlet Bahçeli’ye borç olduğunu düşünüyor.

MHP’ye bu borcu ödemenin bir yolu seçim barajını yüzde 10’dan 5’e düşürmektir. Yüzde 7 değil, çünkü garanti oran yüzde 5’tir.

Seçim barajının yüzde 5’e düşmesiyle HDP de Meclis’e girmeyi garanti edeceği için bu karar Ak Parti için kolay değildir.

Ak Parti’nin borcunu ödemesinin bir başka yolu da MHP’lilere hükümette birkaç bakanlık verilmesidir.

Ak Parti’nin daha çok bu fikre yattığı anlaşılmaktadır. Hatta Büyük Birlik Partisi’ni de cumhurbaşkanı seçiminde sağlama almak için bu partiye de, muhtemelen genel başkanına bir bakanlık verilmesi fikri dolaşmaktadır.

Bu yeni hükümetin adı da Milliyetçi Cephe veya Milliyetçi Muhafazakar Cephe olur ki bu ismin hatırlattığı iyi bir şey yoktur.

Süleyman Demirel’in 1980 darbesi öncesi kurduğu Milliyetçi Cephe hükümetleri o dönemde kutuplaşmayı derinleştirmiş, ülkenin iç savaş ortamına yaklaşmasına katkıda bulunmuş bir icraat olmuştur.

Bunu genç kuşak pek bilmese de herhalde Ak Parti’de ve Cumhurbaşkanı’nın danışmanları arasında bilenler vardır.

Haberin Devamı

Yaklaşık iki yıl ömrü olacak bir hükümette 3 MHP’li, 1 BBP’li bakanın olması kuşkusuz 2019’daki cumhurbaşkanı seçiminde Ak Parti adayına ciddi bir fayda sağlayabilir.

Ama Milliyetçi Muhafazakar Cephe, 40 yıl önceki ilk örneklerinde olduğu gibi merkez oyları ve Kürt oylarını kaçırmaya aday bir hamledir.

MMC fikri bu nedenle de seçim garantisi açısından sonucu kesin bir fikir olarak görünmemektedir. Ama olaya sadece oy hesabı açısından bakıldığında bu fikir ve Erdoğan’ın danışmanları arasında ciddi destek bulabilir.

2019’da ülkenin yönetim sistemi değişecektir ve bu değişime ülkenin nasıl gideceği esas soru olmaya devam etmektedir. Demokrasi sorunları azalmış ve azalma eğiliminde, kasvetten kurtulmuş bir ruh halinde mi yoksa kavga, çatışma ve kutuplaşmanın derinleştiği bir ruh halinde mi?

Önce bu soruya cevap verilirse MMC hakkında karar vermek daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR