DESTEKLER ARTIYOR

2012 yılından itibaren 4. Bölgede yer alan ve bu nedenle yatırımcıların ilgisini çekemeyen Elazığ, Teşvik Yasası kapsamında artık 6. Bölge desteklerinden faydalanacak.

DESTEKLER ARTIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ,Teşvik yasası kapsamında artık 6.Bölge desteklerinden faydalanacak.

“Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan Elazığ’ın da  içinde yer aldığı 4 ve 5’inci bölge illeri için yeni kararlar açıklandı.

SEKTÖR AYRIMI YOK

Buna göre, Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak olan yatırımlar 6. Bölgede uygulanan tüm desteklerden, sektör ayrımı olmaksızın; aynı oran, miktar ve sürelerde yararlanabilecek.

 

MEVCUT YATIRIMCILAR KAPASİTEYİ ARTIRABİLECEK

Düzenleme ile; Sektör kısıtı kaldırıldı, Sigorta primi İşçi desteği ve Gelir Vergisi Stopajı desteği sağlandı.Organize Sanayi Bölgesi  içindeki mevcut yatırımcılarda  kapasite artımı ile ilgili desteklerden faydalanacak.

 

500 BİN ÜSTÜ YATIRIMLAR

Elazığ’da  bulunan OSB’lerde sektör ayrımı olmadan 500 bin üstü yapılacak yatırımlar 6.Bölge desteklerinden yararlanabilecek.

6.Bölge Destekleri;

1-KDV istinası

2-Gümrük Vergisi Muafiyeti

3-Yatırım Yeri Tahsisi

4-Vergi İndirimi

5-Faiz Desteği

6- SGK İşveren Hissesi Desteği

7- SGK işçi Hissesi Desteği

8-Gelir Vergisi Stopajı Desteği verilecek.

İŞVERENE 10 YIL SGK DESTEĞİ

6.Bölge teşviklerinden yararlanacak olan Elazığ’da yatırımcılara SGK desteği de verilecek.SGK İşçi Hissesi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği 10 yıl boyunca verilecek.Yatırım yeri tahsisi,KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti de verilecek destekler arasında yer alıyor.

 

TEKSTİL FİRMALARININ YATIRIMLARI BEKLENİYOR

Yeni düzenleme ile birlikte Elazığ’da  başta tekstil olmak üzere büyük yatırımların yapılması bekleniyor. Yurt içinden ve yurt dışından marka firmaların yapacakları yatırımlar ile birlikte işsizliğinde büyük oranda önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

8 MERKEZ BELİRLENMİŞTİ

Doğu’ya yönelik yatırım ve teşviklerin artması için 5 Bölge de 23 ilde yapılacak yatırımlar için 8 merkez belirlenmişti.Cazibe merkezi illerde 6 bin 220 dükkan restore edilerek destek verilmişti.Yeni yatırımlarla işsizlik, düşük gelişmişlik seviyesi, düşük ihracat, yüksek göç oranı, mülteci sorunu olmak üzere 5 ana sorunun çözülmesi hedeflenmişti.

 

ELAZIĞ 5.BÖLGE DE YER ALMIŞTI

Çalışma kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgeleri 5 bölgeye ayrılmıştı. İlk bölgede Kars merkez olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı illerinden oluştu. İkinci bölge, Van merkez olmak üzere Muş, Bitlis, Hakkari illerinden; üçüncü bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illeri merkez olmak üzere Batman, Siirt, Şırnak olmak üzere 6 ilden oluştu.

Dördüncü bölge, Erzurum merkez olmak üzere Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illerinden beşinci bölge de, Malatya ve Elazığ merkez iller olmak üzere Adıyaman, Tunceli, Bingöl illerinden oluşacak. Bu 23 ildeki 12.6 milyon vatandaşın  bu yatırımlardan yararlanması hedeflenmişti.

 

12 YILA KADAR DESTEKLENECEK

Daha önce 6. Bölge’de yapılan yatırımlar şayet Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılıyorsa 12 yıl, OSB dışında bir yerde yapılıyorsa 10 yıl süreyle ve yatırım tutarının yüzde 50’sini aşmamak üzere sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanıyordu. Yeni kararname ile 6. Bölge’de yapılan yatırımlar için bu sınırlama kaldırıldı. Yani bu bölgede yapılan yatırımlarda çalıştırılan işçilerin sigorta primi işveren hissesi yatırım tutarı ile kıyaslanmaksızın 12 yıla kadar destekten yararlanabilecek.

 

BAKANLIK BÜTÇESİ KARŞILAYACAK

Bu bölgede yapılacak büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için tamamlama vizesi yapılan teşvik belgesinde kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip 10 yıl süreyle işveren adına Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Destek kapsamına alınan yeni yatırımlar;

1-Okul öncesi eğitim yatırımları;

16 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan ilk kararda sadece özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilkokul, ortaokul ve lise yatırımları destek kapsamında iken yeni kararla okul öncesi eğitim yatırımları da destek kapsamına alınmıştır.

2-TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar

3-Hastane, tıp ve diyaliz merkezi, tahlil laboratuvarı ve manyetik görüntüleme merkezi yatırımları

4-Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı