• BIST 9642.25
  • Altın 2494.455
  • Dolar 32.5887
  • Euro 34.8378
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 27 °C

Dersim Dernekleri’nden “orman yangını” açıklaması

Dersim Dernekleri’nden “orman yangını” açıklaması
Dersim’de bir çok noktada çıkan ve söndürülemeyen yangına ilişkin Dersim dernekleri bir açıklama gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına DEDEF Munzur Koruma Kurulu, KARDEF Peri Suyu Koruma Kurulu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Demokratik Alevi Dernekleri, Demokratik Yöre Dernekleri Federasyonu, Munzur Çevre Derneği, PSAKD, Dersim Araştırmaları Merkezi, HDK Ekoloji Meclisi, Yeşil Öfke Ekoloji Meclisi, Senoz Vadisi Koruma Platformu ve Kayder katıldı.

Kurumlar adına ortak hazırlanan basın metnini okuyan Hasan Şen, daha önce de defalarca Dersim ormanlarının yakıldığını hatırlattı.

Dersim coğrafyasında “güvenlik” gerekçesiyle yapılan ve yapılması planlanan baraj, HES projeleri tehdidinin yanı sıra orman yangınlarının sistematik hale geldiğinin altını çizen Şen, “Dersim’i öldürüyorlar. Bu nedenledir ki orman yangınlar söndürülmek yerine genişleyerek devam ediyor. Bu nedenledir ki onların Türkiye kamuoyunca bilinmesi ve ortak bir duyarlılık geliştirilmesi engelleniyor” dedi.

Yangınlarda aynı zamanda hayvanların yaşam alanının ve haklarının yanı sıra pek çok endemik bitki türünün de yok edildiğini altını çizen Şen, geçmişten bu yana her çatışmanın ya da operasyonun ardından sürekli orman yangınları çıkarılarak sözde “terörle mücadele” edildiğinin ileri sürüldüğünü vurguladı.

Yapılanın Anadolu’nun binlerce yılda oluşmuş olan orman ekosisteminin tükenmesine yol açacağını söyleyen Şen, “Biz Dersim’liler olarak orman yakmakla hiçbir sorunun hele ki toplumsal sorunların çözülemeyeceğini çok iyi bilmekteyiz. Çözüm, kendi doğasını tahrip edecek denli büyük bir akıl tutulmasıyla sosyolojik gerçeklerle savaşma inadını sürdürmek değil barış ve evrensel hukuku sağlamaktır” diye konuştu.

Doğanın tahribinin, inançsal ve etnik asimilasyonunun ve operasyoncu siyaset tarzının derhal durdurulması için çağrı yapan Şen, şu ifadeleri kullandı: “Orman yakmalara, köy boşaltmalara, barajlara, HES’lere, ormanların ev sahibi hayvanların kovulmasına ‘hayır’ diyoruz ve tüm Türkiye’den bu konularda dayanışma istiyoruz. Çünkü Dersim Türkiye’nin bütünü, geleceğinin aynasıdır.”

Söz alan Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen Dersim’de çıkarılan yangınlar ile bir halkın geçmişinin yok edildiğine vurgu yaptı. Esen, “Biz 1938’ler de yaşadığımız acıları bugün yine ormanlarımız, ibadet yerlerimiz yakılarak tekrar yaşıyoruz. Atalarımız yaylalara çıkarken bile orada yaşayan canlılardan izin alırdı. Devlet şimdi bizim için değerli olan her şeye saldırıyor” dedi. Esen, yangınlara karşı sessiz kalmayacaklarını, geçmişlerini ve doğalarının katledilmesien göz yummayacaklarını belirtti.

Dersim halkıyla dayanışma içinde olacaklarını söyleyen HDK Ekoloji Meclisi üyesi Kiraz Özdoğan, “Orman yangınları politiktir. Ormanlar politik çıkarlara kurban edilemeyecek kadar yaşantımızın bir parçasıdır. Ormansız bir yaşam olmaz. Kapitalizmin bu sömürü mekanizmalarına karşı direnmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim