DERİNKUYULU YAZAR VE SANATÇI OSMAN AYTEKİN

Derinkuyu ilçesini birkaç kez gördüm. Derinkuyu denilince eskiden aklıma sadece Hakkı Atamulu gelirdi. Daha sonra sanal ortamda Osman Aytekin ile tanışma fırsatım oldu. Artık Derinkuyu denilince gözümün önünde Hakkı Atamulu ve Osman Aytekin canlanıyor. Zaten kendisi de Hakkı Atamulu ile akraba olduğunu beyan ediyor. Yazar Osman Aytekin’in değişik beceri ve yetenekleri olduğunu izledim. Bana yolladığı kitapları okudukça Kozluca Köyünde geçen çocukluğum geldi aklıma.

Osman Aytekin;  kendisince kaleme alınan özgeçmişe göre,1959 Nevşehir-Derinkuyu doğumlu, Nevşehir Lisesi'nden mezun oldu. İlk yazısı 1984 yılında Yeni Düşünce Gazetesi'nde yayınlandı. Aynı gazetede haftalık araştırma ve inceleme yazıları yazdı. Hikâyeleri antolojilerde yer aldı. Yazı ve desenlerinin yer aldığı bazı dergiler: Türk Edebiyatı, Erciyes, Genç Kardelen, Güneysu, Öncü, Kültür Dünyası, Akpınar, Aylık olarak yayınlanan kültür ve sanat dergilerinden Kültür Ajanda, Erciyes, Akpınar ve Yesevi Dergilerinde yazdı. Hergün, Ortadoğu, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Gündüz, Milli Gazete' de haftalık köşe yazıları yazdı. Kişisel resim sergileri açtı, karma resim sergilerine katıldı. Genç Kardelen isimli kültür sanat ve edebiyat dergisinde sanat danışmanı ve yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

 Haftalık ve aylık olarak yerel Derinkuyu Haber Gazetesi'ni çıkardı. Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi, İlesam (İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) üyesi, Kapadokya Kültür Sanat Medeniyetleri Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Son yıllarda çocuk edebiyatına yöneldi.

Dünden Bugüne Derinkuyu isimli araştırması oldukça değerli. Derinkuyu ilçemiz hakkında bugüne kadar yazılmış ilk niteliği taşıyan ciddi bir eser. Derinkuyu Belediyesinin bu kitabı yeniden basıp, tüm yöre muhtarlıklarına , tüm üniversite kütüphanelerine ve araştırmacılara ücretsiz dağıtmasında yarar vardır. Kitaba Derinkuyu’nun bilinmeyen turistik önemi diye bir bölüm eklenmesinin de yararlı olabileceği geldi aklıma.

Osman Aytekin’in belki daha az bilinen bir özelliği daha var, çizgisi ve kalemi çok kuvvetli. Oldukça güzel resim ve desenleri var. Zamanın behrinde olanaklar olsa Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olabilseydi belki şimdi kendisi ülkemizin ve dünyanın tanıdığı ünlü ressamlardan birisi olabilirdi. Osman Aytekin tablolarında sanki Neşet Güzel izleri de var .

Yerel yönetimlerin bölgede yetişen ve orada yaşayan sanatçılara ,yazarlara sahip çıkması gerekmektedir. Bilinmelidir ki Osman Aytekin’ler her zaman dünyaya gelmez. Değerlerimizin ve farklı renklerimizin kıymetini bilmek ve takdir etmek zorundayız. Kendisinden de yeni tablolar ve ürünler bekliyoruz.

Yazarın bugüne kadar yayınlanmış Kitapları: Nefesimiz Gül Bahçesi (Deneme) 2000, Ozan'ın Şairliği (Şiir Tahlilleri) 2002, Dünden Bugüne Derinkuyu (Araştırma İnceleme) 2006, Gül Baba ve IV. Murat (Çizgi Roman) 2009, Harman Zamanı (Öykü) 2012, Kesişen Yollar (Roman) 2013, Buluşma (Öykü) 2014, İslamın Doğuşu (Çizgi Roman) 2015, Bahar Kokulu Ev (Çocuk Öyküleri) 2015, Bir Kış Günü (Çocuk Öyküleri) 2016, İyi ki Varsın (Çocuk Öyküleri) 2016, Kırk Mısra Kırk Desen (Şiir-Desen)2016, Sevgi Çiçekleri (Deneme) 2017, Üç Arkadaş (Çocuk Öyküleri) 2017. Yeraltında Bir Şehir (Çocuk Öyküleri), Mutluluk Rüzgarı (Çocuk öyküleri) 2020, Anneme Mektuplar (öyküler) 2020