Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Derin teknoloji konusuna girmeden önce tanımını yapmaya çalışayım. En kaba tabiriyle mühendislik ve bilimsel araştırma gerektiren teknolojiler üzerine çalışan girişimlere derin teknoloji girişimleri deniyor. Türkiye girişim ekosistemindeki derin teknoloji girişimleri için en güzel yıl 2015 yılıydı. Çünkü ACT ve DCP adlı iki fon sırf derin teknoloji girişimler-ine yatırım yapmak için kurulmuştu ve ekosistemi oldukça hareketlendirdiler. Geçtiğimiz sene sonunda da DCP ikinci fonunu kurarak tekrar derin teknoloji girişim ekosistemini hareketlendireceğinin sinyallerini verdi. Derin teknoloji konusunda bu senenin en güzel gelişmelerinden biri ise bu ay başında gerçekleşti. Teknopark İstanbul, Cube Incubation’ı muhteşem bir yeni binaya taşıyarak kapsamı uluslararası hale getirdi ve derin teknoloji girişimleri için eşi görülmemiş bir ortam lanse etti.

Haberin Devamı

Derin Teknoloji Girişimleri İçin Güzel Bir Yıl

Yeni kuluçka merkezinde Türkiye’de eşi benzeri olmayan, sağlık alanında yeni gelişmeleri kolaylaştıran temiz odalar, ıslak ve kuru laboratuvarlar ve sanayiye iş yapan girişimciler için kritik olan montaj atölyesi ve siber güvenlik laboratuvarı hayata geçirildi. Biyoteknoloji gibi tematik kuluçka alanlarının yer aldığı merkezde yakın zamanda 12 ıslak ve kuru laboratuvar ve 17 temiz odanın da faaliyete geçmesi hedefleniyormuş. Bu şu anlama geliyor, derin teknoloji konusunda çalışan bir girişim tohum yatırım bile alsa labaratuvar ortamını sağlamak için çok para gerekiyordu. Yani daha maaşlara gelmeden para bitiyordu. Bu nedenle yatırımcılar da bu tip, başlangıçta çok para yakan girişimlere mesafeli yaklaşıyorlardı.

Toplamda 320 çalışma alanının, 8 toplantı salonunun, montaj atölyesinin ve siber güven-lik laboratuvarının yer aldığı yeni merkezin altyapı ve fiziksel imkanları aşu şekilde :

- Kapalı, Yarı Açık ve Açık Ofis Alanları (30 Adet Kapalı – 50 Adet Yarı Açık – 240 Adet Açık Ofis)

- Toplantı Salonları (8 Adet)

- Zoom Odası (5 Adet)

- Seminer ve Etkinlik Alanları

- Showroom

- Kütüphane

- Siber Güvenlik Laboratuvarı

- Biocube (12 Adet Islak Kuru Laboratuvar – 17 Adet Temiz Oda)

Haberin Devamı

- Prototip Atölyesi (Mekanik Atölye, Elektrik ve Elektronik Atölye)

- Sunucu Odası

- Oyun Alanı

- Kafe (2 Adet)

- Sosyalleşme Alanları

- Bahçe

Tüm bunlar ne anlama geliyor derseniz, önümüzdeki dönemde derin teknoloji ko-nusunda daha çok girişim göreceğiz, daha çok patentli girişim göreceğiz ve daha çok yatırım göreceğiz. Hatta benim tahminim önümüzdeki 5 yıl içinde derin teknoloji alanın-da bir unicorn bile görebiliriz. Zaten unicorn’larımız, decacorn’larımız var diyebilirsiniz, derin teknoloji alanında unicorn çıkarmak başka bir anlama geliyor. E-ticaret, eve sipariş gibi alanlar rekabetin daha az zor olduğu alanlar. Derin teknoloji alanında patentleri de olan bir unicorn çıkardığınız zaman bazen rakip çıkması bile yıllar alacaktır. O nedenle Cube Incubation’ın yeni merkezi tüm girişim ekosistemine hayırlı olsun. Şimdi sıra fikirl-erini hayata geçirmek isteyen bilim insanlarını, akademisyenleri, girişimcileri harekete geçirmede. Artık labaratuvar, temiz oda, ıslak kuru labaratuvar, atölye ayağınıza geldi. Cesur olun ve fikirlerinizi hayata geçirmek, dünyayı değiştirmek için kolları sıvayın.