Hakan Çelik Depremzedelere önemli destekler
HABERİ PAYLAŞ

Depremzedelere önemli destekler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cezayir, Gambiya, Senagal’i kapsayan Afrika ziyaretinde, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı özetle şu mesajları verdi:

DEPREMZEDELERE 1 YIL ÖDEMESİZ 24 AY VADELİ KREDİ MÜJDESİ

“Bakan arkadaşlarımız ve ilgili kurumlarımız oradalar, kamu kurumları normal mesailerine başladı. Hayatın hızla normale dönmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza yardım için bir adım daha atıyoruz.

Depremzedelere önemli destekler

Elazığ ve Malatya’da ‘KOSGEB Acil Destek Kredisi Programını’ devreye alıyoruz. Depremden zarar gören KOBİ’lerimiz anlaşmalı bankalarda işletme başına 100 bin TL’ye kadar 1 yıl ödemesiz 24 ay vadeli faizsiz kredi kullanabilecekler. Bankalara KOSGEB borcu olan KOBİ’lerin bu yılki ödemelerini de 1 Ocak 2021’e erteliyoruz.”

Haberin Devamı

VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEMİYOR

“Çevre Şehircilik Bakanımıza talimat verdim. Hemen çelik konstrüksiyondan tek katlı konutlar yapalım, yanlarına ahırları koyalım ve buradaki vatandaşlar hemen evlerine yerleşsinler.Şu an itibarıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı çalışmayı yoğun bir şekilde başlattı.

Türkiye fay hattında olan bir ülke, yatay mimari yapsak bu sıkıntıları yaşamayız.” “İnşaatlarda hassas olmamız gerekiyor. Belediyelerin ruhsat verirken dikkatli olması, zemin etüdü yapılması önem arz ediyor. Biz son depremle bir şey kazandık. AFAD, Kızılay, Jandarma, Silahlı Kuvvetlerimiz çok ciddi bir koordine içinde buradaki mücadeleyi başarılı şekilde verdiler.

İstanbul’da bizler belediyelere uyarılarımızı yapıyoruz. Diyoruz ki; gelin buralarda konut yapımını bu şekilde başlatalım ama tabi üzülerek söylemem lazım vatandaş evlerinin kentsel dönüşüme gitmesini istemiyor, direniyor.”

MAHMUT VE AİLESİNE VATANDAŞLIK

“(Depremde Dürdane ve Zülküf Aydın’ı enkazdan kurtaran) Suriyeli Mahmut tırnaklarıyla kazıyor, kardeşimizi ve eşini enkazdan çıkarıyor. Sonra evinde ziyaret ediyor. Kardeşlik bu ama ne yazık ki; (CHP Genel Başkanı) Kılıçdaroğlu kardeşlik duygusu nedir bundan bir haber.

Depremzedelere önemli destekler

Bu herkesin harcı değil.” “Biz kardeşlik duygusuyla bugüne kadar bu mücadeleyi veriyoruz. Bu arada Fahrettin Bey, ‘Mahmut kardeşimize vatandaşlık verilebilir mi?’ diye soruyor şimdi. Ne demek verilebilir mi? Tabii ki verilir. Verdik gitti. Burada okuyor. Türkçe de biliyor. (Ailesine de verilebilir mi? sorusuna) Ailesine de veririz.”

Haberin Devamı

DARBECİ HAFTER BİR ÇÖL AĞASI

“Libya sorununun çözümü için yol haritası artık bellidir. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bugüne kadar alınan tüm kararlara uydu. Hem Moskova’dan hem Berlin’den kaçan Hafter, ateşkesi ihlal ediyor. Libya’da barış olacaksa Hafter’in durdurulması gerekli. Hafter’in çok çirkin girişimleri var, biz bunların takipçisiyiz.”

“Hafter, şu anda Libya’da adeta bir çöl ağası gibi. Daha ziyade çöl kısımlarında hakimiyeti var. Cuma günü Alman Şansölyesi Merkel Türkiye’deydi, İstanbul’da bu konuları etraflıca ele aldık. Kendilerine çok açık şunu söyledik: Yanlış noktaya oynuyorsunuz. Hafter bir yalancı ve siz bunu şımartıyorsunuz.”

“Mısır ve Abu Dabi yönetimi Hafter’in en önemli destekçisi, Rusya da orada. Barış için UMH Başkanı Feyyaz Sarraç’ın kesinlikle bütün güçlerinin başında olması şart. Libya’daki sürecin ben Sarraç yönetiminden yana gelişeceğine inanıyorum. Libya’da barış için gereği neyse sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

TÜRK MİLLETİ NELER BAŞARACAĞINI BİR KEZ DAHA DÜNYAYA GÖSTERMİŞTİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter adresinden Elazığ depremi ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Vatandaşlarımız ve bölgedeki ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olan sivil toplum kuruluşlarımız, Türk Milleti’nin birlik olduğunda neleri başarabileceğini dünyaya bir kez daha göstermiştir.”

DÜNYA GENELİNDE MEVLANA PROGRAMI

“Bizim Afrika değil, tüm dünya genelinde gerek TİKA gerek Yunus Emre Kültür Merkezi gerekse Maarif Vakfı’mız var. Bütün bunlarla beraber bu bölgelere yükleniyoruz. Malum FETÖ’nün dünyada nerede okulu varsa -ki onun ilk etaplarda açıkladığı 160 ülkede var- biz bu ülkelere Maarif Vakfı’mızla girdik, giriyoruz, gireceğiz.

Özellikle de kültürel aktivitelerimizin olduğu bu tür yerlerde de Yunus Emre Vakfı’mızla giriyoruz; daha da ileri gideyim, hatta buralarda bizim bir de Mevlana programımız var. Bu konuda da YÖK’ün çalışması var. Onunla da yayılıyoruz. Yani, Mevlana programını, dünyada değişik ülkelerde çalışıyoruz, işletiyoruz ve bu çalışmalarda geri adım atmayacağız.”

‘YAVRU KARA DESE YUTACAĞIZ’

“Almanya, Yunanistan’ın adeta şefkati. Yunanistan ile aramızda ortak bir dostumuz var, eski belediye başkanlarından. ‘Benden mesaj istiyorsan, söyle Yunanistan tarafına, bizimle uğraşmasın. Bizim Yunanistan’la uğraşmak diye bir derdimiz yok.’ Şu anda bize gelmiş diyor ki; Girit onlar için anakaraymış. Ya yavru kara dese yutacağız da ana karayı nasıl yutacağız?”

EFSANE İÇİN TAZİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li yıldız basketbolcu Kobe Bryant için Twitter’dan yayımladığı mesajda, “Dünya çapında insanları basketbol zevki ile tanıştıran ve sayısız sporcuya ilham olan basketbol efsanesi Kobe Bryant’ın kaybından derin üzüntü duydum. Türkiye Cumhurbaşkanı ve bir basketbolsever olarak, ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimi bildiririm” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder