24 Şubat 2020 10:01

Bakanlık kayyum atanan muhtar hakkında 100 gün sonra soruşturma açmış!

Mardin Derik’te yerine kayyum atanan Derinsu Mahallesi Muhtarı Arif Tekin’e, İçişleri Bakanlığı’nın görevden almaya gerekçe uydurmak için 100 gün sonra soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ahmet KANBAL

Mardin Derik’te 2018 yılında yerine kayyum atanan Derinsu Mahallesi Muhtarı Arif Tekin’in açtığı davada, İçişleri Bakanlığı’nın görevden almaya gerekçe uydurmak için 100 gün sonra bir “ihbar”a dayandırılarak soruşturma başlattığı mahkemede ortaya çıktı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Ekim 2018’de görevinden alınarak yerine kayyum atanan Mardin’in Derik ilçesi Derinsu (Buxur) Mahallesi Muhtarı Arif Tekin, Bakanlığa karşı açtığı davada haklı bulundu. İçişleri Bakanlığı’nın görevden alma kararını tesis ederken, savunmasına başvurmaması ve gerekçe gösterilmemesini hukuka ve mevzuata aykırı bulan Tekin, Bakanlık aleyhine dava açtı. 

GEREKÇE SONRADAN OLUŞTURULDU 

Tekin’in itirazı üzerine Bakanlık “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla soruşturması olduğunu mahkemeye iletti. Ancak Tekin hakkındaki soruşturmanın görevden alınmasından 100 gün sonra yani 20 Ocak 2019 tarihinde yapılan bir “ihbar” üzerine Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığı ortaya çıktı. 

Tekin’in Mardin 1’inci İdare Mahkemesi’nde Bakanlığın kararının iptali yönünde açtığı davada karar veren mahkeme, “(…) davalı idare tarafından dosyaya ibraz edilen savunma dilekçesinde dava konusu işleme dayanak olarak davacı hakkında ‘örgüte üye olma’ suçuna ilişkin olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2019/1211 soruşturma sayılı dosyanın” gösterildiği belirtildi. 

SORUŞTURMA GÖREVDEN ALMADAN SONRA AÇILDI 

Mahkemenin Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2019/1211 sayılı soruşturma dosyasını incelemesi sonucunda Tekin hakkındaki soruşturmaya dair “(…) başlatılan soruşturmada, yeterli şüphe ve delil elde edilemediği gerekçesiyle 31/01/2019 tarihinde ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığına’ dair karar verildiği ve bu kararın 11/03/2019 tarihinde kesinleştiği” ifadelerine yer verildi. 

Mahkemenin dosyaya dair Mardin Valiliği’nden de bilgi istediği belirtilirken, Valiliğin de aynı soruşturmadan bahsettiğine yer veren İdare Mahkemesi, “(…) davacının görevden uzaklaştırılmasına dayanak teşkil eden başkaca herhangi bir adli ve idari soruşturmanın bulunmadığının bildirildiği, anılan soruşturmaya ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesinden söz konusu soruşturmanın davacı hakkında 20/01/2019 tarihli bir ihbar yapılması üzerine başladığı, dolayısıyla atılı suça ilişkin soruşturmanın dava konusu işlemden sonra başladığı ve dava konusu işlemle bir ilgisinin bulunmadığı görülmektedir” diye belirtti. 

İçişleri Bakanlığı’nın Tekin’i görevden uzaklaştırmasında hukuka uyan herhangi bir gerekçe ve dayanağının olmadığına yer veren mahkeme, Bakanlığın görevden alma yönündeki işleminin iptaline karar verdi. 

"SEÇİMLERE MÜDAHALENİN KANITI"

Mahkemenin kararı üzerine Tekin, Bakanlık aleyhine dava açarak, işlemde ihmali bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak. Tekin’in avukatı Erdal Kuzu, Bakanlığın kararının keyfi olduğunun mahkeme kararıyla ortaya çıktığını vurgulayarak, 31 Mart yerel seçimleri öncesi alınan kararın İçişleri Bakanlığı’nın yerel seçimlere müdahale ettiğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Mardin ve bölge illerinde 300’e yakın muhtarın benzer şekilde görevden alındığını hatırlatan Kuzu, şöyle devam etti: “Muhtarlar görevden alınırken gerekçe olarak haklarındaki soruşturmalar gösterildi. Ancak birçok muhtar hakkında görevden alınması gerektirecek bir soruşturma da yoktu. Daha sonra bir anda muhtarlar hakkında ihbarlar yapıldı ve gözaltına işlemi yapılarak soruşturma başlatıldığı bu kararla da anlaşılıyor. Mahkeme kararı bakanlığın hukuksuzluğa imza attığının da kanıtı olarak duruyor.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Dicle Üniversitesi Hastanesi, asistan hekimlerin ücretlerini ödeyemiyor

SONRAKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri acele kamulaştırmaların iptali için dava açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...