• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Deniz suyundan kullanma suyu elde edebiliriz

Deniz suyundan kullanma suyu elde edebiliriz
Pendik Eski Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Ciminli, İstanbul'un su probleminin çözümü için bir öneri getirdi.

İbrahim Ciminli, duyurugazetesi.com.tr haber sitesine yaptığı açıklamada, şu görüşleri paylaştı; "İstanbul üç tarafı denizlerle çevrili bir ilimiz, deniz suyundan içme suyu ve kullanma suyu teknolojisi elde etme yöntemi dünyada 10 ülkede kullanılıyor. En azından kullanma suyu gündeme alınmalıdır ve deniz suyundan elde edilmelidir. Evet deniz suyundan kullanma ve içme suyu elde edilmesi pahalı bir maliyet, ancak unutmayalım ki susuzluğun maliyeti daha yüksek.dedi.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalıması olduğuna ve bir rapor hazırladığına dikkat çeken Ciminli, "Bakanlığımız daha önce deniz suyundan kullanma ve içme suyu elde edilmesi konusunda bir çalışma yaptı ve bazı teknik altyapıları hazırladı. Dünya'da 10’a yakın ülke deniz suyunu arıtarak içme ve kullanma suyu olarak kullanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri,  İsrail, Japonya ve  Arabistan'ı buna örnek gösterebiliriz."

Deniz suyu arıtma maliyetinin yüksek olduğu gerçeğinin doğru olduğunu ancak susuzluğun maliyetinin daha yüksek olacağına işaret eden Başkan Danışmanı, "Maliyet yüksek ama, susuzluğun maliyeti daha yüksek. Elektrik maliyetinden dolayı maliyet yükseliyor. Bu konuda güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kullanılabilir. Ülkemiz bu konuda hızlı yol alıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi kullanımı yaygınlaşıyor.

Türkiye'deki sularınYüzde 74'ünü tarım alanında kullanıyoruz. istanbulda ise yüzde 70 kullanma suyu olarak kulllanıyoruz. İçme suyunun kullanma oranı ise yüzde 15'lerde. 

Karadeniz tuzu daha az olan bir denizimiz. Şimdiden hazılık yapılması 20-30 yıl sonrasını öngörmek lazım. Kayıp kaçak konusuna da dikkat etmek gerekiyor. Yeraltı sularını daha verimli kullanmamız gerekiyor.

AK Parti döneminde atık sular arıtılarak yeşil alanlar sulanmaya başlandı. Bütün sahil şeritleri atık sulardan arıtılan sular ile sulanıyor. Konu üzerinde fikir yoğunlaştırıyorum, maliyeti yüksek diye bin kenara bırakmamak lazım. Gelecek öngörüsü ile şimdiden tedbir almak, adımlar atmak gerekliliğine inanıyorum."dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113