MENÜ

Deniz Çoban: hakemler lige hazır

Abone Ol Google News

Futbolcular gibi topluluk halinde antrenmanlara ihtiyaç duymayan hakemler, hazırlanan özel idman programlarını uyguladı ve formda kaldı. MHK Başkanı Zekeriya Alp de bu süreçte hakemlerle sürekli görüştü ve hepsiyle yakından ilgilendi Hakemler, ligin başlama tarihine (şimdilik 12 Haziran) 7 gün kala TFF’nin Riva Tesisleri’nde kampa alınacak. 27. hafta maçlarını yönetecek hakemler, ‘sıfır risk’ parolasıyla tekrar tesislere dönecek, toplamda kamp 15 gün sürecek.

Haberin Devamı

Ligin başlamasının hesapları yapılırken, takımlarla birlikte hakemler de hazırlıklarına hız verdiler. Takımların aksine hakemler, lige verilen bu uzun arada daha şanslıydılar. Hakemler her dönem bireysel antrenman yaptıkları için takımlar gibi topluluk halinde antrenman yapmaları gerekmiyor. Hakemlerin büyük çoğunluğu, kendileri için en steril ve izole alanı seçerek antrenmanlarını sürdürdüler. Bazıları TFF’nin Beylerbeyi’ndeki tesislerinin dönüşümlü olarak kullandılar. Tüm hakemler, eski Süper Lig Hakemi, Celal Bayar Üniversitesi BESYO öğretim üyesi Çağatay Şahan ve ekibinin himayesinde, hazırlanan antrenman programlarını uygulayarak formda kalmaya çalıştılar.

Haberin Devamı

7’li gruplar halinde görüşme

Bu süre zarfında, Sayın Zekeriya Alp; sürekli hakemlerle görüş alışverişinde bulunarak ve hepsiyle yakından ilgilenerek zorunlu arayı değerlendirmeye çalıştı. Son dönemlerde, Başkan Vekili Sayın Oğuz Sarvan’la birlikte, 7’li gruplar halinde hakemlerle telekonferansla görüşmeler gerçekleştirdi. Hakemlerin kaygılarını, beklentilerini ve bu süreçle ilgili fikirlerini aldı. Yapılacak hazırlık dönemi şekillendirilirken, hakemlerin beklentileri de azami ölçüde karşılanmaya çalışıldı.

55-60 kişilik hakem topluluğu

Ligin başlama tarihi net olarak belli olduğunda (Şu an için 12 Haziran), başlama tarihine 7 gün kala 43 Üst Klasman Hakemi ve bir alt klasmandan çağırılacak kısıtlı sayıda hakemle birlikte yaklaşık 55-60 kişilik bir hakem grubu TFF’nin Riva Tesisleri’nde kampa alınacak. Bir alt klasmandan çağırılacak hakemler; 4. hakem ve VAR odasında görev alabilecek hakemler arasından seçilecek. Kampa yardımcı hakemler davet edilmeyecek. Sayıları 80’in üzerinde olan yardımcı hakemler; antrenmanlar, dersler ve konaklama sırasında çok fazla yoğunluk olmasını önlemek için kampa çağırılmayacak; MHK’nın fiziksel çalışmalarından sorumlu Çağatay Şahan ve ekibinin gönderdiği antrenmanlarını illerinde yapacaklar.

15 gün Riva’da kalacaklar

Hakemler kamp yapılacak tesise girerlerken; TFF Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu talimatlar doğrultusunda bilgilendirilecek, Covid 19 testleri yapılacak, ‘Sıfır risk’ parolasıyla 15 gün sürecek kampa alınacaklar. Kampın ilk haftasının sonunda, oynanacak 27. hafta maçlarında görev verilen hakemler kamptan ayrılarak görevlerine gidecekler. Maçlarını yönettikten sonra tekrar kampa dönecekler ve kamp 1 hafta daha sürecek.

Hem fiziksel hem mental...

Kamp sırasında MHK; hakemlerin bu süreci nasıl geçirdiğini öğrenmeye çalışacak. Kilo alan, kas kaybeden, performansı düşen hakemleri tespit edecek. Hakemleri hem fiziksel hem de mental olarak lige hazırlayacak olan Zekeriya Alp başkanlığındaki MHK, teorik derslere de ağırlık verecek. Teorik dersler ve antrenmanlar sırasında sağlık ön planda olacak ve sağlık kurulunun direktifleri sonucunda hareket edilecek. Antrenmanlar toplu olarak değil, değişik zamanlarda küçük gruplar halinde yapılacak.

Haberin Devamı

Sonrasında yeni planlama

2 haftanın sonunda hakemler kamptan ayrılacaklar. Sonrası için MHK’nin çeşitli alternatifleri mevcut. Ligin gidişatı, oluşan risk durumu, TFF Sağlık Kurulu’nun talimatları, TFF’nin politikaları ve tabii ki Sağlık Bakanlığı ile devletimizin ilgili birimlerinin yönlendirmeleri ve beklentileri doğrultusunda 15 günün ardından, yeni bir planlama devreye sokulacak.

YORUM YAZ