Demokratik Sol Avukatlar Grubu (DSAG), Ankara Barosu Başkanlığı’na aday göstereceği ismi belirlemek üzere 5 Temmuz’da sandık başına gidecek. Ankara Barosu Başkanı ve DSAG Dönem Başkanı Hakan Canduran, DSAG’nun ve Ankara Barosu’nun bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağını belirterek “Bizi bölemeyecekler. Susturamayacaklar. Kendilerine tabi kılamayacaklar” dedi.

DSAG Genel Kurulu, Ankara Merkez Adliyesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Genel Kurul’un açılışında konuşan Hakan Canduran, şunları söyledi:

“İddia ediyorum; üyesi ve dönem başkanı olmaktan onur duyduğum DSAG, ülkemizdeki en demokratik oluşumlardan birisidir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne; Atatürk’ün ilkelerine ve gerçekleştirdiği devrimlere; Cumhuriyet’in çok önemli kazanımları arasında yer alan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletine; parlamenter demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne, evrensel hukuk değerlerine, çağdaş insan hak ve özgürlüklerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Demokrasi, DSAG için ‘sözde’ değil, ‘özde’ bir kavramdır. Ve böyle olduğunu, yaklaşık yarım asırdır onlarca kez kanıtlamıştır.

Ve Ankara Barosu’nu yönetme sorumluluğunu, sahibi olduğu ilkeleri, demokratik teamülleri ve değerleri sayesinde yarım asırdır başarıyla üstlenmiştir.

Ankara Barosu yaklaşık yarım asırdır Atatürk ilke ve devrimleri ışığında demokrasiyle yönetiliyor ve şartlar ne olursa olsun Cumhuriyet’i ve demokrasiyi savunmaktan bir an olsun geri durmuyorsa bu, DSAG’nun, yani sizlerin sayesindedir.

DSAG Genel Kurulu olarak, bugün burada yeni bir demokrasi şöleninin meşalesini yakacaksınız.

Ankara Barosu’nun ekim ayında gerçekleştirileceği 65. Olağan Genel Kurulu’nda baro başkanlığına aday göstereceğimiz ismi belirleyecek olan ön seçim sürecini, resmen ve fiilen sizler başlatacaksınız. Ve bu süreçte de son sözü, yine sizler söyleyeceksiniz.

Bu demokrasi şöleninde sorumluluk üstlenecek tüm meslektaşlarıma şimdiden ayrı ayrı teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.

DSAG olarak, ‘sözde demokratlara’ yeni bir demokrasi dersi daha vereceğiz. Ama vereceğimiz bu son dersin, her zamankinden çok daha güçlü ve çok daha öğretici olması şart. Neden mi?

Çünkü sözde demokratlar, mesleğimize ve meslek örgütlerimize göz dikmiş durumdalar.

Türkiye Barolar Birliği’nin adından ‘Türkiye’ sözcüğünü çıkartmak istiyorlar. Avukatların barolara kayıt zorunluluğunu kaldırmak istiyorlar. Her ilde birden fazla baro kurulmasının önünü açmak istiyorlar.

Kısacası bizi bölmek istiyorlar. Çünkü karşılarında kendileri gibi düşünmeyen tek bir kimse, tek bir kurum, tek bir kuruluş, tek bir oda, tek bir baro bile görmek istemiyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti’ne, Atatürk ilkelerine, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletine, parlamenter demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne, evrensel hukuk değerlerine, çağdaş insan hak ve özgürlüklerine gönülden bağlı baroların sesi kısılsın istiyorlar. Yandaş barocuklar türesin istiyorlar.

Ama başaramayacaklar. Bizi bölemeyecekler. Susturamayacaklar. Kendilerine tabi kılamayacaklar.

Demokratik Sol Avukatlar olarak sözde demokratlara vereceğimiz yeni demokrasi dersi, işte bu yüzden çok ama çok daha önemlidir.

Gün, bir olma, birlik olma günüdür. Mesleğimizin varlığını hedef alan bu tehdit karşısında dimdik durma günüdür.

Mesleğimizin onurlu ve köklü kuruluşlarına hep birlikte sahip çıkma günüdür.

Bilgiyle, tecrübeyle ve cesaretle birlikte direnme günüdür. Bölünmeyeceğimizi, susturulamayacağımızı, tabi kılınamayacağımızı dosta düşmana gösterme günüdür.

Gün, cübbelerimizi kendimiz için giyme ve kendi haklarımızı savunma günüdür.

DSAG’nun ve Ankara Barosu’nun bugün burada başlatacağımız süreçten çok daha güçlenerek çıkacağına yürekten inanıyorum.”

Genel Kurul’da, DSAG’nun Ankara Barosu Başkanlığı’na aday göstereceği ismin belirleneceği ön seçimi sürecini yürütecek olan Seçim Yürütme Kurulu için seçim yapıldı. Ayrıca ön seçimin 5 Temmuz 2018’de yapılmasına kararlaştırıldı.