Demokrasiyi bizler Kişiselleştirmeliyiz!

CHP Diyarbakır Milletvekili Naci Sapan, sorunların temelinde güvensiz bir siyasetin yattığını ifade ederek, demokrasinin kişiselleştirilmesiyle, her sorunun üstesinden gelinebilineceğini söyledi.

Demokrasiyi bizler Kişiselleştirmeliyiz!

CHP Diyarbakır Milletvekili Gazeteci Naci Sapan, 1 Kasım seçimlerinin demokratik bir ortamda geçmesini umut ettiklerini belirtirken, mevcut sorunların temelinde güveniz bir siyasetin yattığını ifade ederek, "Öncelikle demokrasiyi kişiselleştirmeliyiz ki, sorunları çözebilelim" dedi.

Seçim çalışmalarına start veren Sapan ve CHP'nin diğer Milletvekili adayları dün Söz Gazetesine ziyarette bulunarak, Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Büyüktimur'la görüştü. Görüşmede Büyüktimur'un sorularını yanıtlayan Sapan, Güneydoğu'da tırmanış gösteren şiddet ve terör olaylarıyla ilgili şöyle dedi;

DEMOKRASİNİN İŞARET ETTİĞİNE UYULMUYOR

"Bölgemizdeki durumu çok net görebiliyoruz özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizi iç savaş tamamen etkisi altına aldı Yüksekovada, Cizre de, Sur ilçesinde yaşananları gördükçe Demokrasiden ne kadar uzaklaştığımızı ve bunun içinde birilerinin yada bir takım karanlık noktaların karanlık kurumların bu işleri daha da zora sokmak için çaba sarf ettiklerini anlayabiliyoruz şimdi. Onları çok iyi tarif etme imkanımız olmayabilir ama tecrübelerimiz gerçekten bize bunu gösteriyor. Bu işin içerisinden nasıl çıkılır? Yani insanlar barış için çaba sarf ediyor. Demokratik bir seçim için sandıklara gidiyor, ama sandıktan çıkan sonuçlar buna işaret etmesine rağmen, mevcut durum buna hiçte işaret etmiyor. Tabi bu sadece mevcut bugün yaşadığımız ortamı değil aslında geleceğimizi de sıkıntıya düşüren bir durum. O nedenle Cumhuriyet Halk Partisinin tamda bu zaman da araya girmiş olması özgürlükleri ön plana çıkarmış olması ki, sosyal demokrat bir parti olarak zaten savunduğu Demokrasi, insan hakları, evrensel hak ve hukuk, adalet, bunların mutlak süretle topluma hakim olması gerekiyor. Maalesef şuan bunların hepsinden yoksun bir vazıyetteyiz. Çünkü tam bir diktatörlük heveslisi bir iktidar ve onun uzantıları ülkeyi resmen bu hale getirdi “dedi.

CHP'YE BİR YÖNELİK VAR

Büyüktimur'un, CHP'nin uzun yıllardır Güneydoğu'da varlığını hissettirebilecek bir politika üretmediğini, Kürt sorununa bakış açısında net bir tutum sergilemediğini ifade ederek, CHP'nın 7 Haziran sonrasında ortaya koyduğu siyasi değişime dikkat çekerek, bu değişimin sandığa yansıyabilecek mi şeklindeki sorusuna Sapan şu cevabı verdi;

"Evet. Başta yansıyacağını söylemek mümkün. Ama neden ve sonuçları itibarı ile meseleye baktığımızda doğrudur. 13 yıl içerisinde çok ön plana çıkan bir durum söz konusu olmadı. Ama hakikaten bu süre içerisinde kürt meselesi de dahil olmak üzere ülkenin bütün sorunlarıyla ilgili parlamento zemininde verilen kanun teklifleri var, yasa teklifleri var, ondan sonra önergeler var. Bunlar yine bu iktidarın hem medyası aracılığıyla hemde ceberut yapısı nedeniyle çok ön plana çıkmadı. Biraz da kendi kadrolarımızla aslında bunu çok iyi topluma yansıtamadı bu az önce bahsettiğim nedenlerden dolayı bunu yansıtamadı ama tıkanmıştık ortaya çıkan son durum gerçekten Cumhuriyet Halk Partisinin, özelliklede geçen yasama döneminde Parlamento zeminine sunduğu önergelerle kanun tekliflerinin ne kadar önemli olduğunun farkına vardı ön plana çıktı. Daha doğrusu bunlar hata yaptıkça Cumhuriyet Halk Partisinin bu önerileri bu yaklaşımı ön plana çıktı bunun için en iyi örnekte Kürt meselesi. Bu sorunun parlamento zemininde şeffaf  bir şekilde anayasal hukuk çerçevesi içerisinde çözülmesi gerektiği yaklaşımı bu işler bozulduktan sonra daha net ortaya çıktı. Taraflar da dahil olmak üzere gerek HDP gerek AK Parti gerekse Kandil’den yapılan açıklamalar bütün masa devrildikten sonra evet Cumhuriyet Halk Partisinin bu yaklaşımı en doğru yaklaşımdır ve bence önemlidir denildi."

SEÇİM ÇALIŞMALARINDA SIKINTI YAŞAMIYORUZ

Büyüktimur'un seçim çalışmalarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı veya müdahalenin söz konusu olup olmadığı şeklindeki soruya da Sapan şu yanıtı verdi.

”Evet bölgede  Gerilimli bir atmosfer olduğunu görüyoruz, insanlar sıkıntılı ama yaklaşık bir haftadır biz ilçelerde ve köylerde dolaşıyoruz herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık doğrusu rahat bir şekilde insanlarla seçmenlerle konuşuyoruz iletişim kurabiliyoruz derdimizi anlata biliyoruz onlarda kendi dertlerini bize anlatabiliyor sorunuzun karşılıgı için gerilimli ortama rağmen biz herhangi bir baskı yada karşı bir duruş görmedik yani bizim 10 günlük süre içerisinde gördüğümüz atmosfer gerilimli duruma rağmen çokta zor değil demokratik bir ortam görebiliyoruz insanların yaklaşımı çok iyi bizim anlattıklarımıza değer veriyorlar” dedi.

Parti vaatlerine ilişkin Sapan "Diyarbakır’ın ve bölgenin sorunlarını bilen biriyim ama tabi ki partimizin hem bildirgede’ki sunduğu özellikle emeklilerle, gençlikle ilgili, kadınlarla ilgili, ekonomi ile tarımla ilgili aslında boş bırakılan hç bir alan yok bunların tümü sosyal demokrat yaklaşımlar ve çözüm noktaları da var aslında çözümsüz hiç bir şey yok ortada çözümsüz görünen bir tek kürt meselesi şuanda zaten çözümsüz bir nokta da zaten böyle bir nokta da olmasa hiç savaş ortamını yaşamamış olurduk ama onun içinde çözüm önerimiz var Cumhuriyet Halk Partisinin yasal ve ana yasal kanun nezdinde çözülebileceği yaklaşımının taraflarca kabul edilmiş olması bizim için son derece önemlidir zaten tek tek bir takım sorunları şunu çözeriz bunu çözeriz demek aslında çokta gerçekçi bir yaklaşım değil bunların tümünün ana damarı demokrasidir yani demokrasiyi kişiselleştirmeden derinleştirmeden bununla ilgili çok samimi olmasanız  hiçbir çözümü yakalamak mümkün değil öncelikle demokrasi içerisinde insan hak ve özgürlükleri temelinde evrensel hukuk temelinde bunları çözmek mümkün”dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz