Demirtaş: Hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim

Demirtaş: Hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim

Cezaevinde tutuklu olarak bulunan Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Tutuklu olarak cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Kürt Dil Çalıştayı’nı önemli bulduğunu belirten Demirtaş, Yeryüzündeki dillerin her biri ayrı ayrı güzeldir, kıymetlidir. Yasaklı diller veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dilleri sahiplenmek ve geliştirmek çok önemlidir. Kürtçe, bu dillerden biridir. Bu nedenle, Diyarbakır’da düzenlenen Kürt Dili Çalıştayı’nı önemli ve değerli buluyorum” ifadelerini kullandı.

‘KÜRTÇE’Yİ DIŞLAYAN EĞİTİM SİSTEMİ KÜRTÇE DİL KAYBINI ARTTIRDI’

OHAL döneminde Kürtçe televizyon radyo, gazete, dergi, kreş, kurs ve enstitülerin kapatıldığını hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti:

“Kürtçe’nin eğitim dili, resmi dil ve kamusal dil olmasını bir yana bırakın, halkın kısıtlı imkânlarıyla kendi anadilini koruma gayretlerine bile yasakçı yaklaşmak insafsızlıktır. Egemen dillerin iletişim, bilişim ve teknoloji imkanlarıyla gündelik yaşamımızı her geçen gün daha fazla kuşatması ve Türkiye’de Kürtçe’yi dışlayan eğitim sistemi, Kürtçe dil kaybını arttırmıştır. Bu durumun, büyük bir ciddiyetle gündemde tutulmasında fayda vardır.”

“Kürtçe öğrenmeniz için de Kürt olmanız gerekmiyor” diyen Demirtaş, paylaşımında “Kürtçe öğrenmeyi, sadece anadilini bilmeyen Kürtlere tavsiye etmiyorum. Birlikte yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. O halde hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim. Bu bizi birlikte olmaktan etmez; aksine güzelleştirir, güçlendirir” ifadelerine yer verdi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.