Demirtaş’ın serbest kalmasını beklediklerini belirten Temelli, “Seçim faaliyetlerine katılımın engellenmesi Anayasa ihlali” dedi

Demirtaş hakkındaki karar bugün çıkabilir: İhlallere son verin!

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

24 Haziran seçimlerinde partisinin Cumhurbaşkanı Adayı olarak gösterilen ve 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne Cezaevinde olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin yapılan başvurunun bugün sonuçlanabileceği ifade edildi.

Demirtaş’ın avukatları ve bir grup milletvekilinin geçen hafta Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı, “Cumhurbaşkanı adayımız kampanya müddetince serbest kalsın” başvurusunun bugün sonuçlanması gerektiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Adayımız seçim faaliyetlerini Anayasal hakları çerçevesinde gerçekleştirmeli. Bu nedenle bugün çıkması beklenen karardan olumlu yanıt alınması gerekiyor. Seçim faaliyetlerine katılımın engellenmesi Anayasa ihlalidir” dedi.

‘Özgürlüğüne kavuşmalı’
Partisinin Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Temelli, “Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşması öncelikli talebimizdir” diye konuştu.

Tüm adayların propaganda olanaklarından yararlanması gerektiğine dikkati çeken Temelli, şu ifadeleri kullandı; “Mahkemeye tahliye konusunda başvuru yaptığımızda da dile getirdiğimiz üzere gerek Anayasa gerekse 298 sayılı Kanun uyarınca seçimlere ilişkin ilkelerin en belirgin olanları eşitlik ve serbestlik ilkeleridir. Bu ilkeler seçime katılacak adayların kullanacakları olanak ve yetkiler için de geçerlidir. Eşitlik ve serbestlik ilkesinin hayata geçmesi açısından tüm adayların propaganda olanaklarından yararlanması gerekir.”

‘Demirtaş Türkiye’nin adayıdır’
Demirtaş’ın açık, kapalı yer toplantıları ve radyo-TV konuşmalarını yapmasının tutukluluk koşullarında mümkün olmadığına dikkati çeken Temelli, şunları söyledi:

“Diğer beş adayın her türlü aracı kullanarak seçim çalışması yürütmesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düşürüyor. Halen milletvekili olan ve 6 milyon seçmenin oyunu alan Demirtaş’ın, Cumhurbaşkanı seçimine tutukluluk şartlarında katılıyor olması serbest seçim hakkını ortadan kaldırıyor. Hilelerin konuşulduğu bir ortamda seçime gittiğimiz gerçekliğine rağmen halklarımızın umudu var. Bu umudun körelmemesi için Demirtaş’ın özgür kalmasını istiyoruz. Bu herkesin ortak talebidir. Demirtaş, Türkiye’nin adayıdır ve Türkiye’nin adayı serbest kalmalıdır.”

Adaylara ve hâkimlere çağrı
Diğer cumhurbaşkanı adaylarının Demirtaş’ın serbest bırakılması konusunda çağrı yaptığını hatırlatan Sezai Temelli, adaylardan ‘çağrılarına sahip çıkmalarını ve ısrarcı olmalarını’ istedi.

Hâkimlere de seslenen Temelli, “Bu dava tüm yargıya örnek oluşturacak bir davadır. Demirtaş’ın tutukluluk halinin incelemesini yapacak hâkimleri cesur olmaya çağırıyoruz. İfade ve düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı bir yerde demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Ama bugün seçme ve seçilme hakkı da ihlal ediliyor. Bu ihlale de son vermek hâkimlerin elinde” dedi.