Demans kelimesi, hafıza kaybı, problem çözme, dil ve düşünmeyle ilgili problemleri içerebilen belirtiler tümünü tanımlamaktadır. Alzheimer hastalığı ya da inme gibi hastalıkların beyne zarar vermesi demansa neden olur. Alzheimer hastalığı ise demansın en yaygın türüdür. Alzheimer hastalığı beynin fiziksel bir hastalığıdır. Bu hastalığın seyri sırasında beyinde, beyin hücrelerinin ölümüne neden olan plaklar ve yumaklar gelişir.

Aynı zamanda Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin içindeki mesajların iletimini sağlayan bazı önemli kimyasalların eksikliğinin görüldüğünü biliyoruz. Alzheimer hastalığı ilerleyen bir durumdur ve belirtiler zamanla daha da kötü hale gelir. Zaman içinde hastaların bellek kapasitelerinde azalmalar olur ve mantıklı düşünme, öğrenme ve iletişim kurabilme yetenekleri bozulur. Kişilik değişiklikleri ve diğer psikolojik sorunlar eşlik edebilir. Hastalık beynin temel yapıtaşı olan nöron adı verilen beyin hücrelerini, özellikle bellekle ilgili ana alanları daha fazla etkileyerek belirtilerin oluşmasına sebep olur.

Demansı olan pek çok insan, hastalıklarının kalıtsal olduğu ve bu hastalığın çocuklarına da geçtiği endişesi taşır. Demansı olan insanların aile üyeleri, aynı şekilde, kendilerinin de demans geliştirmeye eğilimli olduklarından endişelenir. Ancak Alzheimer hastalığının karmaşık bir genetik yapısı vardır ve hastanın çocuklarına mutlaka geçen ya da bulaşan bir hastalık değildir.

Beyin Tomografisi, MRI ve SPECT gibi beyin görüntülemeleri demansı teşhis edilmesinde  yardımcı olur. Ancak asıl tanı hastanın öyküsü ve hekim tarafından yapılan hafıza testleri ile konulur. Bugün için tedavide kullanılan birçok ilaç ile hastalığın seyrinin yavaşlaması ve ilerlemenin durdurulması mümkün olmaktadır. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki en iyi tedavi erken tanı koymakla başlar. Elli yaşına geçmiş büyükleriniz aynı şeyleri tekrar tekrar sormaya başladıysa, günlük basit işlerini yaparken sıkıntı yaşıyorsa, evdeki eşyaların yerlerini karıştırıyorsa kaybolma ya da yolu şaşırma gibi şikayetlere tanık olursanız hastanızı mutlaka bir nöroloji hekimine götürün.