DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM KURULTAYI

A -
A +
CHP’nin bir unvanı da “kurultaylar partisi” olmasıdır. Kurultay, bilinen “kongre”dir. Diğer partiler “kongre” derken bu parti, “öztürkçecilik” günlerinden kalma bir alışkanlıkla “kurultay” diyor. Hâlbuki sonu “tay” ile biten kelimeler Moğolcadır. Moğollar, Anadolu’yu basıp, taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmadıkları hâlde erken Cumhuriyet yönetimi, Osmanlıya karşı ikame değer olarak bu toprakların katillerini almıştı. Nitekim, I. Dünya Harbi’nde de İstanbul ve Anadolu işgalcileri olan İngiliz, Fransız vs. de ikame değer alınarak neleri varsa taklit edilmişti.
İster İngilizce kongre, isterse Moğolca kurultay olsun; neticede ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi, bugün toplanıp bir karar alma sancı ve sürecindedir.
Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. O başlangıç, bu sonuca varacaktı:
Yalova milletvekili Muharrem İnce, 36. Kurultay’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı 447 oy kazanmıştı.
Buradan aldığı cesaretle 24 Haziran seçimlerinde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı oldu. Bileğinin hakkıyla aday olmuştu ama parti ve genel başkandan kerhen destek görüyordu. Buna rağmen CHP’den açık ara fazla oy aldı. CHP 22,64’te kalırken Muharrem İnce 30,60’a ulaştı.
Bir fikre göre Muharrem İnce’nin esas hesabı da zaten buydu. CB seçilemeyeceğini biliyordu. Partisinden fazla oy alarak genel başkanlığı zorlamak istemiş, bu hesabı da tutmuştu.
Bunun üzerine muhalefet, geçen hafta harekete geçerek olağanüstü kurultay istedi. “Değişim ve Dönüşüm Kurultayı” adıyla 37. kere toplanacaklardı. Gerçekleşmesi için 634 delegenin noter tasdikli imzası gerekiyordu. Denilene nazaran muhalifler, hızlı bir başlangıçla ilk gün 353 delegenin oyunu almışlar. Bu sayı, ikinci gün Muharrem İnce’nin Kemal Kılıçdaroğlu karşısında kazandığı 447 oyu geçerek 466’ya ulaşmış. Kurultay için asgari sayı olarak 634 delegenin destek vermesi gerekmekte.
Genel merkez yöneticileri ise 466 haberini tekzip ederek 120 oy toplanmış olduğunu iddia etmekteler. Vaziyet o ki CHP kaynamaktadır. Parti, bu huzursuzlukla Mart 2019 mahalli seçimlerine hazırlanacak. İzmir Büyükşehir Belediye Reisi gibi bazı isimler, genel merkeze değişim istediklerini sert bir üslupla bildirdiler. Ancak; genel merkez, rahatsız olanları dinleyeceğine haklarında disiplin soruşturması başlattı.
Soru şudur?
Sn. İnce 634 delegeyi ikna edebilecek midir? Bu sorunun cevabı merak edilirken bir başka şey söylenmektedir. Sn. Kılıçdaroğlu delegeleri Alevilerden seçmiştir. Delege onun güdümündedir. Alevi delege barajını aşmak kolay değildir.
O zaman da akla şu soru geliyor:
-Muharrem İnce, kazanmadığı takdirde ayrılıp parti kurar mı?
Bu ihtimal zor görünüyor. Eğer gerçek olursa CHP tamamıyla Alevi partisine dönüşmüş olur.
Ama ayrılması zor ihtimaldir. Partide kalıp muhalefet etmeyi tercih edeceğe benziyor. Lakin partide barınması kolay değil.
Bu iki isimden birinin CHP’den gitmesi beklenebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.