25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: DEAŞ’la en büyük savaşı biz veriyoruz

Başbakan Yıldırım, “Suriye’de 3 bin 800, Irak’ta 800 olmak üzere toplamda 4 bin 600 DEAŞ terör elemanı etkisiz hale getirilmiştir. Hiçbir ülke, DEAŞ ile mücadelede Türkiye’nin gösterdiği kararlılığı göstermiyor” dedi.

MELİK YİĞİTEL22 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım: DEAŞ’la en büyük savaşı biz veriyoruz

 

Başbakan Binali Yıldırım, ISEAS Yusuf İshak Enstitüsü tarafından 41›incisi düzenlenen “Singapore Lecture” konferansında, ekonomi ve ticare adımların dışında siyasi gelişmeler, terörle mücadele konusunda da açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Suriye krizini çözmek için çok büyük bir gayret gösterdiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran’ın öncülüğünde, bu ülkede ilan edilen ateşkes 30 Aralık 2016’dan beri yürürlükte olup, kalıcı çözüme ulaşılması için yoğun bir diplomasi çalışması ve sahada da terörle mücadele faaliyeti devam etmektedir. Üç ülkenin katılımıyla güçlü ateşkes izleme mekanizması aktif bir şekilde devam ediyor. Ayrıca ilk kez rejim ve muhalefetin aynı masada oturması sağlanmış durumdadır. Bu sayede siyasi çözüme yönelik Cenevre Müzakerelerine geri dönüldüğünü ifade etmek isterim. Ülkemizin DEAŞ ile mücadelede küresel koalisyonun içersinde aktif bir rolü vardır. Geçtiğimiz yıl başlattığımız FıratKalkanı harekatı ile 2 bin kilometreden fazla bir alanda DEAŞ’ın bütün faaliyetlerine son verdik ve bu bölgeleri DEAŞ’tan tamamen temizledik. Bugüne kadar Suriye’de 3 bin 800, Irak’ta 800 olmak üzere toplamda 4 bin 600 DEAŞ terör elemanı etkisiz hale getirilmiştir. Bugün hiçbir ülke, DEAŞ ile mücadelede Türkiye’nin gösterdiği kararlılığı ne yazık ki gösterememektedir.”      

DÖRT KOLDAN MÜCADELE

Terörün ulusal, bölgesel ve küresel güvenlik için ciddi bir tehdit ve “bütün dünyanın başının belası” olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye’nin, terörden canı yanan ve 40 yıldır bölücü terör örgütü PKK ile mücadele eden bir ülke olarak, çok önemli kazanım ve tecrübelerinin olduğunu ifade etti.      

İHANET SINIRLI DEĞİL

Türkiye’nin FETÖ, PKK, PYD/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle aynı anda etkin bir mücadele vermek zorunda kaldığını anımsatan Yıldırım, “Terör örgütlerinin dünyaya yönelen tehditlerinin ortadan kaldırılması için bütün ülkelerin terör örgütleri arasında hiçbir ayırım yapmadan, kimliği, etnik yapısına vurgu yapmadan ortak çabayla mücadele etmesi şarttır. Aksi halde ‘Bana değmeyen yılan bin yaşasın’ anlayışını sürdürürsek, bir gün bu terör, böyle düşünenlerin kapısını da çalacaktır” diye konuştu. 

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’da hain ve kanlı bir darbe girişimi yaşadığını, halkın darbeye kahramanca karşı koyarak, demokrasiye sahip çıktığını vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: 

FETÖ’DEN TEMİZLİYORUZ

“Bu darbeyi gerçekleştirmeye çalışan FETÖ terör örgütünün amacı sadece Türkiye ile sınırlı değildir. Küresel bir terör şebekesiyle karşı karşıya olduğumuzu lütfen hatırlayın. Beyinleri yıkanmış örgüt mensupları dünyanın birçok ülkesinde ‘hayır, eğitim’ adı altında çalışıyor, bulundukları ülkelere nüfuz etmeye gayret ediyor. Dostlarımızı bu konuda daha dikkatli olmaya ve bu örgütlerin kara propagandalarına kulak vermemeye davet ediyorum. Ülkemiz bu hain darbe girişiminden çok daha güçlü bir şekilde çıkmıştır. Devletimiz ve bütün kurumlarımız şimdi bu terör örgütünden temizlenmektedir. Güçlü ekonomimiz, siyasi irademiz ve halkımızın kararlılığı bu sınavı başarıyla geçmemizi sağlamıştır.”      

AVRUPA VE ASYA ARASINDA YENi BiR KÖPRÜ 

Türkiye’nin, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği’nin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olmasına ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, “Baştan beri şunu söylüyoruz, Türkiye, Avrupa ile Asya’nın birleştiği yerde. Singapur da Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’ya açılan bir kapı. İki ülkenin birlikte yapacağı çalışmalar, Avrupa ile Asya’yı birbirine daha çok yakınlaştıracak, bölgesel ve küresel barış ve refaha daha çok katkı sağlayacak” ifadesini kullandı.  Yıldırım, Türkiye’nin, Çin ile mevcut olan yolu iyileştirme adına stratejik ortaklığı olduğunu, projenin tamamlanmasının ardından Avrupa ile Asya arasında yeni bir bağlantı kurmanın mümkün olacağını bildirdi.

İSMİ ÇİÇEĞE VERİLDİ

Başbakan Binali Yıldırım, dünyaca ünlü botanik bahçesinin içinde bulunan Singapur Ulusal Orkide Bahçesi’ni gezdi. Bahçede yetiştirilen ve dünyada benzeri bulunmayan orkide türüne Yıldırım›’n ismi verildi. Japon turistlerle kısa sohbet gerçekleştiren Yıldırım, “Rabia” işareti yapan turistlerle fotoğraf çektirdi. Yıldırım, gezi sırasında bahçedeki bitkiler hakkında bilgi aldı.

TÜRKiYE İSLAM NOKTASINDA TEMİNAT

Türkİye’yİ yakından takip ettiğini söyleyen bir katılımcının, “Sayın Turgut Özal ve Sayın Erbakan dönemini inceledim, şimdi Sayın Erdoğan’ın dönemini de inceliyorum. Türkiye’nin Müslüman alemiyle Müslüman olmayan dünyanın birbirini anlamasını sağlama anlamında nasıl bir rolü olabilir?” sorusuna Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin, bölgede çok belirleyici bir rol oynadığına dikkati çekti. Türkiye’nin Müslüman bir ülke olduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti: “Biz bir teminatız aslında. Yani Türkiye, İslam’ın temsili anlamında bir teminat. Türkiye olarak aşırıcılıkların önlenmesi anlamında biz bir güvence olabiliriz. Bölgemizdeki temel problem aşırıcılıklar. Bu yabancı savaşçılar, dünyanın her yerinden kalkıp geliyorlar. Bizim toprağımızdan DEAŞ’a katılmak üzere Suriye ve Irak’a geçiyorlar. Dolayısıyla problem aslında Müslüman ülkelerin içinde değil, görüyoruz ki problem her yerde. Pek çok Avrupalı yabancı terörist savaşçı kalkıp Suriye’ye gitmek istiyor DEAŞ’a katılmak için. Biz onları durduruyoruz, sınır dışı ediyoruz, ülkelerine geri gönderiyoruz veya masum insanları öldürmelerini engellemek için bir şekilde tecrit ediyoruz.”