|

DEAŞ'ın lider kadrosu çöktü

Yeni Şafak, terör örgütü DEAŞ’tan ayrılan eski Deyrezor emiri Ebu Maravi’nin telefon konuşmalarına ulaştı. Sözde emir Maravi, görüşmelerinde örgüt kadrosunun yüzde 80 oranında dağıldığını, ölümler ve kaçışlar sebebi ile örgütün büyük bir çöküş yaşadığını itiraf ediyor. Maravi kaçan teröristlerin milyonlarca dolar nakit parayı da beraberinde götürdüğünü söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:01 - 23/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
DEAŞ'ın lider kadrosu çöktü
DEAŞ'ın lider kadrosu çöktü

Suriye’de 2016 - 2017 aralığında ülkenin yüzde 36’sını, Irak ta ise yüzde 24’ünü kontrol altında tutan terör örgütü DEAŞ 2017 yılının başlarından itibaren çözülme sürecine girdi. Bir dönem Irak ve Suriye de toplam militan sayısı 100 bini aşan DEAŞ’tan kopuşlar sürüyor. Yeni Şafak, terör örgütü DEAŞ’tan ayrılan eski Deyrezor emiri Ebu Maravi’nin telefon konuşmalarına ulaştı.

YÜZDE 80’İ ÖRGÜTTEN KAÇTI

Sözde emir, lider kadronun yüzde 80 oranında dağıldığını, ölümler ve kaçışlar sebebi ile örgütün büyük bir çöküş yaşadığını söyledi. Kendisi ve ailesinin de kaçmak istediğini belirten Ebu Maravi telefon görüşmesi yaptığı şahıstan bu konuda yardım istiyor. Sözde emir, örgütten ayrılan üst düzey DEAŞ’lıların yanlarında milyon dolarlarla kaçtığını ve istihbarat servisleri ve terör örgütünün bu kaçışlarda faal rol aldığını itiraf ediyor.

IRAK’TA HAŞDİ ŞABİ’YE SURİYE’DE PKK’YA
GİDİYORLAR

DEAŞ’ın Suriye’den kaçış maliyeti rütbelerine göre farklılık arz ediyor. DEAŞ’tan kopuş sürecinde Irak’ta Peşmerge ve Haşdi Şabi kullanılırken, Suriye’de ise PKK’lılar DEAŞ'dan kaçış kanalı işlevi görüyor. Halep’in kuzeyinden kaçırılan teröristler, ÖSO grupları ile bağlantılı şahıslara ciddi rakamlar ödeyerek, Kilis üzerinden Türkiye’ye sokuluyor.

KAÇIŞ MALİYETİ
500 BİN DOLAR

Yeni Şafak gazetesinin ulaştığı kayıtlarda, ÖSO bağlantılı bir isimle DEAŞ emiri arasında geçen pazarlık, 500 bin dolara Kilis teslimatının yapılmasını içeriyor. Yarısı peşin yarısı ise Kilis’te verilmesi konusunda anlaşan taraflar halen Öncüpınar Sınır Kapsının Suriye tarafını yöneten Ebu Ali Siccu isimli kaçakçıların bu konuda destek vereceğini konuşuyorlar.

SAHTE PASAPORTLA
YURT DIŞINA

DEAŞ’tan kaçarak ülkelerine dönmek isteyen militanlara ilk olarak sahte Irak veya Suriye pasaportu düzenleniyor. Daha çok savaşta ölen Suriye ve Iraklılar adına düzenlenen kimlik ve pasaportlar konusunda Bağdat ve Şam yönetiminden büyük paralar karşılığında destek sağlanıyor. Bazı terör örgütü mensupları, Şam-Beyrut güzergâhından ülke dışına çıkarılıyor. 

  • Amerika uçaklarıyla
    topluyor
  • ABD sahada istihbari amaçlı kullandığı DEAŞ teröristlerini Rakka, Deyrezor ve Musul’a yaptığı özel hava operasyonları ile topluyor. ABD’nin çatışma bölgelerinden aldığı militan sayısının 60’ı geçtiği bildiriliyor. Deir ez Zor, Rakka ve Musul’da, ABD tarafından toplanan militanlar arasında DEAŞ saflarında faaliyet yürüten örgütün, hukuk (şeria) maliye ve askeri emirleri yer almakta.

IRAK-ERBIL HATTI FAAL OLARAK KULLANILIYOR

Irak’ta bulunan terör örgütü DEAŞ saflarından kaçan militanlar, Erbil ve Bağdad hattını kullanarak ülkelerine dönüyor. Kaçakçılar aracılığı ile Peşmerge’ye teslim edilen militanların çoğunluğunu Kuveyt, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Cezayir ve BAE asıllı militanlar oluşturuyor. Arap kökenli militanların DEAŞ’tan ayrılarak ülkelerine dönme bedeli ise 5 ila 60-70 bin dolar arasında değişiyor.

İstihbaratçılar teslim alıyor

Rakka, Deyrezor ve Tabka bölgelerinden Alman, Fransız ve İngiliz DEAŞ mensupları ise PYD terör örgütüne teslim oluyor. Son Rakka saldırısı sırasında 200’den fazla Batılı DEAŞ’lı, PYD’ye sığındı. Teslim olan teröristlerle ilgili konuşan eski emir, PKK bölgesine yönlendirilen Batılıların, vatandaşı oldukları ülke istihbarat birimleri tarafından teslim alındığını söylüyor. Öte yandan bazı DEAŞ üst düzey isimler ise PYD ile işbirliği halindeki sözde yardım kuruluşları aracılığı ile büyük bedeller karşılığında ülkelerine dönüyor.

#DAEŞ
#ABD
#Suriye
7 yıl önce