|

Yunanistan'da nakit kalkıyor

Yunanistan'da hükümetin alışverişlerin ve parasal işlemlerin banka üzerinden yapılmasını öngören planı Ağustos ayından itibaren hayata geçiriliyor.

Yeni Şafak
22:39 - 21/06/2016 Salı
Güncelleme: 19:47 - 21/06/2016 Salı
Diğer
Komşudaki uygulamanın mobil ticaret alanında da daha aktif hale getirilmesi gündemde.
Komşudaki uygulamanın mobil ticaret alanında da daha aktif hale getirilmesi gündemde.

Yunanistan, Tüketici Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azalmasıyla 38. ayda da deflasyonda kaldı. Elde edinilen bilgilere göre Ağustos ayından itibaren çok sayıda işletmenin, özellikle de vergi kaçakçılığının yüksek olduğu bilinen sektörlerde, zorunlu olarak POS makinesi temin etmesi gerekecek.



Azınlıkça'da yer alan Kathimerini Gazetesi'nin haberine göre Maliye Bakanlığı'nın planlarını madde madde açıklandı.




  1. Söz konusu uygulamada öne çıkan hususlar şöyle:
  2. 1) Vergiden muaf tutulan gelir sınırını sağlayabilmek için maaşlı çalışanların, emeklilerin ve çiftçilerin Ağustos'a kadar fiş toplamaya devam etmesi gerekecek. 1 Ağustos'tan itibaren ise maliye sadece elektronik (banka kartı, kredi kartı veya internet bankacılığı) ödemeyle yapılan alışverişlerin fişlerini kabul edecek.

  3. 2) 2017 yılından itibaren, vergi muafiyet sınırından istifade etmek isteyen vergi mükelleflerinin alışverişlerini ve ödemelerini banka veya kredi kartıyla yapmaları gerekecek

  4. 3) Gelire göre maliye belirli düzeyde fiş talep edecek. Bugün için geçerli olan 4 farklı (8.636 euro, 8.863 euro, 9.090 euro ve 9.545 euro) vergiden muaf tutulan gelir sınırı için vergi mükelleflerinin bu sınırlara kadar olan gelirlerinin %10'u düzeyinde fiş toplamaları gerekecek. 9.545-20.000 euro arası geliri olanların banka veya kredi kartlarıyla en azından gelirlerinin %15'i, 20.001-40.000 euro arası geliri olanların banka veya kredi kartlarıyla en azından gelirlerinin %20'si ve 40.001 euro'nun üzerinde geliri
  5. olanların banka veya kredi kartlarıyla en azından gelirlerinin %30'u kadar harcamalarının veya ödemelerinin banka veya kredi kartı üzerinden yapmaları gerekecek.

  6. 4) Elektronik para kullanımının yaygınlaşması için Maliye Bakanlığı teşvik edici önlemler almayı planlıyor. Bunlar arasında araba, tatil ve hatta ev çekilişleri de yer alabilir.

  7. 5) Yapılan alışveriş ve ödemeler için ise vergi mükelleflerinin fiş veya makbuzları evde tutmalarına artık gerek kalmayacak. Bankalar, otomatik olarak verileri Kamu Gelirleri Genel Sekreterliği'ne gönderecek.

  8. 6) Kafe-bar, eğlence merkezleri, lokantalar, doktorlar, avukatlar ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin zorunlu olarak POS makinesine sahip olması gerekecek. Açılacak yeni işletmelerin tamamının da zorunlu olarak POS makinesi temin etmeleri gerekecek.

Yunan ekonomisi yüzde 1,4 küçüldü

Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) açıkladığı yeni veriyle bu ay içerisinde daha önce açıklanan ön Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri mevsimsellikten arındırılmış olarak revize edildi. Yunanistan ekonomisinde bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,5, yıllık bazda da yüzde 1,4 daralma yaşandı.









#Yunanistan
#Ekonomi
8 yıl önce