Daron Acemoğlu: Ümit var ama kolay değil

Ermenistan'ın yeni Başbakanı Nikol Paşinyan dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'nu Ermenistan'a davet etti. Daveti kabul eden Acemoğlu Ermenistan’daki duruma dair Agos’a özel bir değerlendirmede bulundu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan davete dair bilgileri kendi facebook hesabından paylaştı. Paşinyan "Ermeni milletinden dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile telefonda görüştüm. O Ermenistan ekonomisine ve kalkınmasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Bay Acemoğlu Ermenistan'ı ziyaret etmeye hazır olduğunu da belirtti. Kesin tarihi önümüzdeki günlerde netleştireceğiz" açıklamasını yaptı. 

Daron Acemoğlu Paşinyan’ın davetini Agos’a değerlendirdi. Acemoğlu “Ermenistan’ın geleceği konusunda hepimiz ümitli olmak zorundayız ama yozlaşmış bir sistemi kökünden söküp yok etmenin kolay olmadığını da kabul etmemiz gerekiyor” dedi.  Acemoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

“Ermenistan ekonomisi, rüşvete ve ranta dayalı siyasetten çok çekti. Ermenistan toplumunda ve yurtdışında, bir dönüm noktasında olduğumuz yönünde çok büyük bir ümit var. İhtiyaç olan şey, rekabet gücü daha yüksek ve daha dinamik bir ekonomiye giden yolun önünü açabilecek bir toplumsal dönüşüm. Böyle bir değişime ancak Ermenistan toplumu öncülük edebilir.

Başbakan incelik göstererek bana telefon edip, yardım etmek isteyip istemeyeceğimi sordu. Ülke dışından biri olarak, nasıl ve ne ölçüde yardımcı olabileceğimi bilemiyorum ama memnuniyetle çaba göstereceğimi söyledim. Fırsatını bulduğumda Yerevan’ı ziyaret etmek istiyorum ancak ailevi nedenlerle, ne zaman gideceğim belirsiz.

Ermenistan’ın geleceği konusunda hepimiz ümitli olmak zorundayız ama yozlaşmış bir sistemi kökünden söküp yok etmenin ve rüşvete ve ranta dayalı bir siyasi sistemi dönüştürmenin kolay olmadığını da kabul etmemiz gerekiyor. Bu ancak çok yönlü bir yaklaşımla ve yeni, iyi eğitim almış, idealist ve yozlaşmamış insanların siyasete girmesiyle mümkün olacaktır.”

 

Acemoğlu kimdir?

Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu, Kevork Acemoğlu ve İrma Acemoğlu çiftinin çocuğu olarak 1967'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitiren Acemoğlu halen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) İktisat Profesörü. Çok sayıda ödüle sahip  Acemoğlu 2005 yılında John Bates Clark madalyası ile ödüllendirildi. Acemoğlu ‘Dünyada en çok alıntı yapılan 10 ekonomist’ arasında yer alıyor.

 

 

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan